Světoví lídři podporují britské obvinění v kauze novičok

7. 9. 2018

čas čtení 2 minuty
USA, Francie, Německo a Kanada souhlasí s Británií pokud jde o podezření, že ruská vláda "takřka jistě" schválila otrávení bývalého špiona Sergeje Skripala a jeho dcery Julie v britském Salisbury. Tyto státy vyzvaly Rusko, aby plně odtajnilo svůj program vývoje látky novičok.


Rusko na jednání Rady bezpečnosti OSN odmítlo důkazy předložené Británií jako "lži". Británie podle Moskvy projevuje "znechucující protiruskou hysterii".

Británie uvedla jména dvou hlavních podezřelých, o nichž se domnívá, že náleží k ruské vojenské rozvědce GRU. Prremiérka Mayová sdělila ve středu Dolní sněmovně, že podezřelí vstoupili na britskou půdu s ruskými pasy vystavenými na jména Alexandr Petrov a Ruslan Boširov.

Premiérka sdělila poslancům, že otrava Skripalových nebyla činem "neřízené střely", ale "téměř jistě" byla v Rusku schválena na vysoké úrovni. Kreml označil obvinění za "nepřijatelná".

Prohlášení Mayové, prezidenta Macrona, kancléřky Merkelové, prezidenta Trumpa a premiéra Trudeaua říká: "My, lídři Francie, Německa, Spojených států, Kanady a Spojeného království opakujeme své rozhořčení nad použitím chemické nervově paralytické látky známé jako novičok v Salisbury 4. března."

Lídři přivítali pokrok vyšetřování, ale vyzvali také ty, kdo mají více informací, aby se obrátili na britské úřady.

"Máme plnou důvěru v britské hodnocení, podle nějž dva podezřelí byli důstojníky ruské vojenské zpravodajské služby známé také jako GRU," dodává prohlášení.

V souvislosti s vypovězením ruských diplomatů v reakci na útok lídři tvrdí, že již "společně podnikli akci k narušení aktivit GRU".

Lídři uvedli, že spojení s ruskou rozvědkou odhalené ve středu posílí jejich záměr spolupracovat proti zahraničním špionážním sítím, použití chemických zbraní a v "sebeobraně před všemi formami škodlivé státní aktivity zaměřené proti nám a našim společnostem".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8230

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2018