Populisté nejsou tichou většinou. Jsou hlučnou menšinou

7. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


Analýza Pew Research Center dokazuje, že tradiční strany mají daleko větší podporu než extremistické populistické strany

Už celou řadu let nám novináři sdělují, že v západních demokraciích je nyní politika definována bojem mezi agresivním populismem a defenzivními tradičními stranami. Podle této logiky jsou nyní populisté skutečným "hlasem lidu" a tradiční establishmentové strany představují od občanů izolované elity. Nová studie dokazuje, že tato tvrzení jsou falešná, píše Cas Mudde.

 

Pew Research Center, nadstranická americká výzkumná organizace, analyzovala postoje občanů v osmi západoevropských zemích (v Dánsku, ve Francii, v německu, v Itálii, v Holansku, ve Španělsku, ve Švédsku a v Británii). Čtyři nejdůležitější zjištění tohoto projektu:

1. Tradiční establishmentové strany jsou populárnější, než se usuzuje. Ve většině zkoumaných zemí mají tradiční politické strany daleko větší podporu než populistické strany. V polovině zkoumaných zemí jsou nejpopulárnější sociálně-demokratické strany a ve pěti z osmi zkoumaných zemí pohlíží občané na sociální demokraty pozitivně.

2. Populistické strany jsou daleko méně populární než tradiční strany. Nejnepopulárnější politickou stranou ve všech osmi zkoumaných zemích je Alternative fuer Deutschland. 83 procent Němců tuto stranu odmítá a podporuje ji jen 11 procent Němců. Druhá a  třetí nejnepopulárnější politické strany v západní Evropě jsou pravicové populistické strany - francouzská Nacionální fronta, kterou podporuje jen 16 procent občanů a Švédští demokraté, kteeré podporuje jen 17 procent občanů.


Levicové populistické strany jsou v průměru populárnější než pravicové populistické strany, ale ne o mnoho. Nejzajímavější je, že jen dvě z osmi pravicových populistických stran 
(Lega a SD) jsou považovány za populármníé u pravicových populistů, zatímco levicoví populisté podporují levicové populistické strany. 

3. Existují podstatné regionální rozdíly, především rozdíly mezi severní a jižní Evropou. Největší rozdíl v popularitě stran je v Německu, kde je nejnepopulárnější nepopulistická strana (CDU) stále ještě podporována o 44 procent více občamy než populistická AfD. Ve Švédsku podporuje o 35 procent více občanů umírněné centristické strany než populistické Švédské demokraty. Rozdíly jsou menší v jižní Evropě.

4. Evropané stále ještě vnímají politiku jako konflikt levice a pravice. Ne jako konflikt mezi tradičními a populistickými stranami. 

Z těchto výsledků vyplývá, že by politikové a novináři měli odkázat populistické strany na okraj společnosti. Ano, tradiční strany přicházejí o podporu, ale populistické strany je nenahradily. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9696

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2018