Představitelé muslimských a židovských organizací v Británii kritizovali konzervativní europoslance za jejich podporu Orbánovi

14. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


Vedoucí představitelé muslimských a židovských organizací v Británii konstatovali, že je hluboce znepokojující, že britští konzervativní europoslanci hlasovali proti rozhodnutí kritizovat utlačitelskou politiku maďarského premiéra Viktora Orbána. Rada zástupců britských židů a Muslimská rada Británie jejich rozhodnutí ostře odsoudily.



Marie van der Zyl, předsedkyně Rady zástupců britských židů, konstatovala, že "je velmi znepokojující, že europoslanci z Konzervativní strany se rozhodli obhajovat děsivé poměry v Maďarsku namísto toho, aby podpořili rezoluci požadující vládu zákonnosti v Maďarsku". Dodala: "Jak už jsme zdůraznili dříve, jsme velmi znepokojeni Orbánovou letošní předvolební kampaní, včetně jeho výroků o "invazi muslimů", to, že označil migranty za "jed" a jsme také znepokojeni otřesným antisemitismem v systematické kampani proti židovskému filantropovi Georgi Sorosovi. Toto vybičovávání předsudků, jehož se dopouští maďarská vláda, její omezování tiskové svobody a nezávislosti soudů musí skončit, než to nezvratně ochromí demokracii v Maďarsku."

Generální tajemník Muslimské rady Británie Harun Khan konstatoval: "Právě v době, kdy roste znepokojení ohledně vźestupu ultrapravice po celé Evropě, je hlubokým zklamáním, že europoslanci z britské Konzervativní strany podpořili spolu s ultrapravicovými stranami Viktora Orbána. Můžeme jen doufat, že při úsilí Konzervativní strany realizovat brexit nebudou zrušena práva muslimů a dalších menšin tak, jak se to stalo při tomto hlasování. Konzervativní strana dosud odmítá požadavek zahájit vyšetřování islamofobie ve svých řadách. Toto její nejnovější jednání vyvolává další znepokojení ohledně tupé omezenosti v této straně.

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn požaduje, aby se k věci vyjádřila britská premiérka Theresa Mayová. Napsal na Twitteru: "Konzervativci zostudili Británii podporou ultrapravicové vlády v Maďarsku při klíčovém hlasování v Evropě. To, že se to Theresa Mayová snaží zamést pod koberec, je ostudné. Premiérlka se musí omluvit a vysvětlit, proč její strana takto hlasovala."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7948

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2018