Němci mají převážně pozitivní přístup k uprchlíkům

18. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


Němci mají převážnou většinou optimistický přístup k integraci uprchlíků, vyplývá z nové sociologické studie. Většina Němců zastává názor, že uprchlíci budou přispívat k hospodářskému rozvoji. Lidé v Německu považují spolužití s uprchlíky za "většinou pozitivní", konstatuje Thomas Bauer, předseda Německé poradní rady pro integraci a migraci, informuje zpravodajství německé televize Tagesschau.de.

 
Klíčovým zjištěním je, že celkové integrační klima v Německu zůstává stabilní, skóre než 64 až  70 procent. Pro respondenty bez migračního zázemí tato hodnota trochu poklesla, o 1,5 procentního bodu, pro respondenty s imigračním zázemím zůstává stabilní.

Důležitou roli při integraci uprchlíků hrají školy. Určité problémy jsou na území bývalého východního Německa, NDR, jehož obyvatelstvo nemá zkušenosti s kulturní diverzitou a kde je daleko méně uprchlíků než v západním Německu a lidé nemají s nimi kontakt.

Annette Widmann-Mauz, komisařka federální vlády pro integraci, vysvětluje: "Existuje prostě rozdíl mezi lidmi, kteří s uprchlíky přicházejí běžně do styku, a lidmi, kteří je neznají a mají jen zkušenost filtrovanou sociálními sítěmi."

Přímý kontakt - v práci, v sousedství,  v klubech - má klíčový význam pro pozitivní přístup k integraci.

Postoj Němců k uprchlíkům je drtivou většinou pozitivní, konstatuje Claudia Diehl z Německé rady ekonomických expertů. "Většina občanů považuje nové příchozí za důležitý kapitál pro ekonomiku, což není v současné příznivé ekonomické situaci překvapivé, ale vidí je také jasně jako kulturní obohacení."

60 procent Němců podporuje přijímání dalších uprchlíků, i když většina německých občanů nakonec chce číselný limit. Většina nemuslimských občanů, včetně uprchlíků, odmítá šátky žen. Ty tolerují jen migranti z Turecka. Ženy jsou ohledně integrace uprchlíků optimističtější než mži.

Pohlédnete-li na Twitter, Facebook a do ulic Saské Kamenice či města Köthen, kde se v poslední době konaly protiuprchlické ultrapravicové demonstrace, máte z toho dojem, že "budova hoří", přiznává Claudia Diehl. Jenže faktem je, zjištěná data dokazují: "Budova nehoří."

Podrobnosti v němčině ZDE

 

0
Vytisknout
8458

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2018