Přežili jsme tady válku. Víme, co to znamená nemít nic

20. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Tento Bosňan uzavřel svou restauraci a teď vaří jen pro uprchlíky




Tato restaurace vaří jen jídlo zadarmo pro migranty a uprchlíky, každý den.  Majitel, Asim Latić, svou restauraci přestal provozovat pro místní lidi letos v únoru. Od té doby poskytl více než 80 000 jídel úplně zadarmo.

Každý den do jeho restaurace přijde 400 až 500 migrantů.


Asim Latić: Dva a půl měsíce jsem tu byl sám s těmito kuchaři a pracovníky restaurace, které jste tu uvnitř viděli. Jsou to moji čtyři kolegové.  Já jsem pátý. Dva a půl měsíce jsme tu pracovali sami. Místní obyvatelé o tom nevěděli. Pak začali místní obyvatelé chodit a pomáhat nám. Lidi z Veliké Kladuše a z celé Evropy. Dokonce jsem dostal pomoc z Ameriky a z Austrálie.

Migranti, většinou směřující do Itálie nebo do Německa, se pokoušejí dostat do EU skrze Chorvatsko. A protože je Asimova restaurace nedaleko chorvatské hranice, nemá příliš velké potíže při nacházení lidí, kteří mu pomáhají.

Asim Latić: Potřebují pomoc. Nemají žádnou jinou alternativu. My jsme v Bosně zažili válku, trvala čtyři roky. Měli jsme hlad, žízeň, všechno. Děti taky. My s těmito lidmi sympatizujeme. Hledají lepší život.

Mladí lidé z této komunity říkají Asimovi "Táta" a podporují jeho nápad rozdávat jídlo migrantům a uprchlíkům.

Asim Latić:  Je to můj tým. Jsou to všechno veteráni z války v Bosně. Všech nás pět jsme tady tu válku přežili. Všichni víme, co to znamená, nemít nic. 

0
Vytisknout
8474

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2018