Anglický bulvár: "EU jsou špinavé krysy!" Komisařka Jourová to odsuzuje

25. 9. 2018

čas čtení 3 minuty
Média definují hranice toho, co je ve společnosti přijatelné. Mají v tom smyslu velkou odpovědnost.

Způsob, jak britská (tedy přesněji: anglická; Skotsko a Severní Irsko není posedlé nenávistí k Evropě, naopak ty země chtějí zůstat v EU stůj co stůj,  pozn. red.) média píší o brexitu, vyvolává konflikty, konstatovala eurokomisařka pro rezort spravedlnosti Věra Jourová. Apelovala na anglický tisk, aby se choval odpovědněji poté, co londýnský bulvární deník The Sun, majetek australského magnáta Ruperta Murdocha, označil Evropskou unii za "špinavé krysy" a stěžoval si, že "V Salcburku Mayovou přepadli evropští gangsteři". Komentář listu, otištěný na titulní stránce, pokračoval: "Nemůžeme se dočkat, až se osvobodíme od primitivních gangsterů, kteří vládnou Evropské unii."

Eurokomisařka Věra Jourová promluvila ve Vídni na Fóru základních práv. Varovala, že britskou debatu ohledně brexitu pošpinila média, která vyvolávají konflikty.

 

Argumentovala, že úkol médií pohnat mocné k odpovědnosti musí být vyvážen odpovědností nevyvolávat nenávist:

"Média mohou budovat kulturu dialogu, anebo zasévat rozbroje, šířit dezinformace a povzbuzovat vylučování některých lidí ze společnosti. Nejlepším příkladem tohoto je debata o brexitu. Vzpomínáte na titulní stranu lidového anglického deníku, který označil soudce za 'nepřátele lidu'? Minulý týden byli vedoucí představitelé EU na titulní straně jiného anglického deníku charakterizováni jako 'špinavé krysy'.

Základní lidská práva musejí být součástí veřejného diskursu v médiích. Základní práva musejí médiím patřit. Úkolem médií je také požadovat od politiků, aby se zodpovídali ze své činnosti, ale média také definují hranice toho, co je ve společnosti přijatelné."

Jourová také apelovala na politiky, "aby ukázali odpovědnost za svá slova a projevovali umírněnost."  V Evropě podle Jourové "sílí nenávist". Ve Francii, v Británii i v Německu se nyní zaznamenávají čtyři antisemitské incidenty denně.

Eurokomisařka dodala: "Bohužel mainstreamové politické strany část této konfliktní rétoriky přijímají. Znamená to, že vylučování lidí ze společnosti, diskriminace a absence respektu pro menšiny se přelily z okrajů do centra a nesetkávají se s dostatečným odporem od médií, politiků či tvůrců veřejného mínění."

"Žila jsem v totalitní společnosti, kde existovala jen jediná správná ideologie, jediná správná vláda, jediný povolený narativ. Menšiny neexistovaly, rozrůzněnost názorů nebyla respektována. Lidé se báli mluvit.

Tento nacionalismus, založený na pocitu vlastní výlučnosti, se snaží přimět lidi, aby se definovali proti jiným a snaží se vytvořit dojem, že být součástí většiny znamená, že jsme jaksi lepší.

Musíme se snažit zjistit, proč se lidé vracejí k takovému pojetí světa, navzdory naší tragické a ne tak nedávné historii, zejména v Evropě. A proč není tento narativ už jen rétorikou okrajových a extremistických stran. Argumentuje, že hlavním zdrojem tohoto všeho je stran. Když se bojíme, často si vypneme racionální myšlení a oddáme se svým pudům, i těm temnějším."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9907

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2018