Lotyšsko a Estonsko se připojí k projektu dálnice Via Carpatia

26. 9. 2018

čas čtení 1 minuta
Lotyšsko a Estonsko se připojí k projektu severojižní středoevropské dálnice, oznámil polský ministr infrastruktury Andrzej Adamczyk.


Projekt, který je součástí iniciativy Tři moře, propojí litevský přístav Klajpedu s řeckou Soluní. Povede východním Polskem, Slovenskem, Maďarskem, Rumunskem a Bulharskem.

Hlavní obchodní trasy regionu dosud zpravidla vedou východozápadním směrem, částečně proto, že odrážejí německou ekonomickou dominanci. To se ale má změnit, doufají proponenti projektu.

Projekt Via Carpatia také vytvoří příležitosti k výstavbě dopravních terminálů a logistických center v Polsku.

Iniciativa Tři moře je společným projektem Polska a Chorvatska z roku 2016, s cílem posílit spolupráci v oblasti obchodu, infrastruktury, energetiky a politiky mezi zeměmi u Jaderského, Baltského a Černého moře.

Dalším projektem iniciativy je Severojižní plynový koridor, který by měl být dokončen za dva roky. Má pomoci přepravě plynu z terminálu pro přečerpávání zkapalněného zemního plynu v polském Svinoústí a také z plánovaného baltického plynovodu přes Polsko, Českou republiku, Slovensko a Maďarsko do nového terminálu v Chorvatsku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7702

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2018