Chorvatská policie brutálně bije invalidy i matky s malými dětmi

27. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Evropská unie to toleruje

Na hranici mezi Bosnou-Hercegovinou a Chorvatskem, u města Velika Kladuša útočí chorvatská policie brutálně na uprchlíky, kteří se snaží v Evropské unii požádat o azyl. Traumatizuje je a okrádá je.

 



Uprchlík z Afghánistánu jménem Abdul svědčil reportérům ze serveru Opendemocracy.net, že přestože byl v Afghánistánu vážně zraněn výbuchem bomby, policie v Chorvatsku ho zbila, přestože je zjevný invalida. "Snažil jsem se policistům ukázat své zranění, ale bili mě stejně." Snaží se najít volnější kalhoty, protože ty, které má, dřou proti jeho chorvatskými policisty  obnovené ráně na noze.

Místní lidé svědčí, že policie používá k útokům proti uprchlíkům vrtulníky a v noci na ně brutálně útočí v pohraničním lese, odkud se ozývá v noci křik bitých lidí.

Matky svědčí o tom, že je policie bije, zatímco nesou svá nemluvňata: policie bije i děti jimž je teprve devět let. "Maminka mi chtěla dát svou bundu, ale policie jí bila." Prosby o smilování nefungují, dokumentaci uprchlíků chorvatská policie ignoruje, mobilní telefony jim rozbíjí.

Uprchlíci, jimž se podařilo dostat se do Itálie a do Slovinska, jsou deportováni zpět do Chorvatska, což je protizákonné.  Chorvatské ministerstvo vnitra bruální útoky policie proti uprchlíkům popírá.

Chorvatsko prý používá brutální násilí proti uprchlíkům, protože chce vstoupit do schengenské zóny, a snaží se tak zavděčit Bruselu.


S příchodem zimy neexistují žádná opatření na pomoc uprchlíkům, uvízlým v Bosně. Pomáhají jim jen místní lidé, Bosňáci, kteří si dobře pamatují z jugoslávské války v devadesátých letech, jaké to je být uprchlíkem.

K tomu: Přežili jsme tady válku. Víme, co znamená nemít nic


Evropská unie zvýší výdaje na "ochranu hranic" proti uprchlíkům v letech 2021-2027  na 11,3 miliard euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
13251

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2018