Dánsko zakáže hračky obsahující nebezpečné chemikálie

26. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Dánská vláda předloží novou legislativu zaměřenou proti produktům obsahujícím škodlivé chemikálie. Ministr prostředí a potravin Jakob Ellemann-Jensen a ministr obchodu Rasmus Jarlov zpřísní právní rámec společnostem a dodavatelům, kteří prodávají nebezpečné hračky.


Změny budou znamenat, že bude možno podat žaloby vždy, když jsou prodávány hračky obsahující nebezpečné látky, bez ohledu na to, zda prodávají o tom v okamžiku prodeje věděl.

V současnosti je možné stíhat pouze tehdy, pokud prodávající vědomě nabízí nebezpečné hračky.

"V budoucnu se také stane možným trestat společnosti, které jsou s bezpečností na hraně," prohlásil Ellemann-Jensen v tiskovém prohlášení.

Jarlov řekl, že očekává, že prodejci a dovozci hraček zlepší svou praxi spolu se zavedením přísnějších pravidel.

"Myslím, že to způsobí, že společnosti, které možná dříve nebyly tak důkladné, budou o něco více přemýšlet o pravidlech," řekl Jarlov.

Vládní opatření přichází poté, co se letos objevily zprávy ohledně stažení určitých produktů vyrobených z měkké pěny z trhu. Zjistilo se, že obsahují potenciálně škodlivé chemikálie.

Nezávislé environmentální organizace Ekologická rada (Det Økonomiske Råd) přivítala krok vlády, ale dodala, že označování produktů je nejlepším způsobem prosazování bezpečnosti.

"Větší část odpovědnosti leží na výrobcích a to by pomohlo obchodům, které hračky prodávají," řekla poradkyně organizace Lone Mikkelsenová.

"To by poskytlo zákazníkům možnost vybrat si, že nekoupí například chemikálie narušující hormonální systém, které ještě v hračkách nejsou zakázány," dodala Mikkelsenová.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8548

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2018