Donald Trump byl v Československu v 80. letech terčem rozsáhlé špionážní operace

29. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
 
Luke Harding (v pražském metru máte dnes na mnoha místech  reklamu na český překlad jeho výborní knihy o spiknutí mezi Trumpem a Putinovým Ruskem - zde je naše recenze -  určitě si ji přečtěte) píše o tom, jak STB v Československu sledovala Donalda Trumpa.

Trumpa navštívili v září 1989 v Trump Tower tři činitelé ze Slušovic, František Čuba, jeho zástupce Miroslav Kovařík a šéf KSČ ve Slušovicích Pavel Čmolík. (Slušovice byly experimentální, polo-kapitalistickou farmou, která měla velkou svobodu v různých oblastech podnikání.)

 

STB sledovala Trumpa od roku 1977, kdy se oženil s Češkou Ivanou Zelníčkovou. Zelníčková byla ze Zlína a její otec Miloš pravidelně informoval místní StB o návštěvách své dcery z USA a o rostoucí kariéře jeho zetě.

Zájem STB o Trumpovy zintenzivnil koncem osmdesátých let, kdy Trump oznámil, že uvažuje o tom kandidovat na amerického prezidenta. V sovětském bloku byli českoslovenští špioni považováni za profesionály, uměli dobře anglicky a byli na úrovni CIA a MI6.

Čuba byl na 14 dní v Brazílii, v USA a v Kanadě. Trump mu údajně doporučil, aby si od něho koupil vrtulník Sikorski. Čuba pozval Trumpa do Slušovic, Trump souhlasil, že přijede.

Víme toto všechno z dvoustránkové informace, kterou o schůzce napsal agent Jarda - Jaroslav Jansa.  Na jaře r. 1990 Trump skutečně navštívil Slušovice. 

Kromě informace o tom, že se STB o Trumpa a Zelníčkovou zajímala, a že otec Zelníčkové léta o nich informoval místní STB ve Zlíně, neobsahuje však článek nic zajímavého. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9758

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2018