Trump vyvolává jadernou hrozbou horší, než byla studená válka

24. 10. 2018

čas čtení 3 minuty

Americký prezident riskuje závody ve zbrojení s více jadernými mocnostmi


Impulzivním rozhodnutím zrušit jadernou dohodu s Ruskem o raketách středního doletu uštědřil Donald Trump další ničivou, nebezpečnou ránu globálnímu pořádku, založenému na pravidlech, píše Simon Tisdall.

Pokud bude toto Trumpovo rozhodnutí skutečně realizováno, znamená to odstartování druhé etapy globálního závodu ve zbrojení, který může být ještě děsivější než závody ve zbrojení mezi dvěma supervelmoceni, které se zastavily, když se Sovětský svaz rozložil.


 

Svět se od roku 1991 změnil. Dnes budou takové závody ve zbrojení mnohorozměrné a multipolární a budou daleko obtížněji zvládnutelné. Hrozba vzájemného zničení bude nahrazena multilaterální hrozbou zničení.

Je možné, že to, co Trump oznámil, je pokus o trik, jehož cílem má být vyvinout nátlak na Rusko v týdnu, kdy John Bolton, Trumpův poradce pro národní bezpečnost, jedná v Moskvě. Problémem je, že Putin není žádný marginalizovaný slaboch jako Kim Jong-un. Kreml se zapřísahal, že se vyrovná novým americkým zbraním, raketa po raketě.

Trump ospravedlňuje své rozhodnutí poukazem na to, že rozmisťování nových ruských mobilních raket s plochou dráhou letu středního doletu porušuje dohodu INF z roku 1987. A Západ ví, že Putin je na mnoha frontách v ofenzívě. V březnu předvedl novou patnáctihlavicovou dalekonosnou střelu, hypermoderní podvodní drony a nadzvukovou raketu jménem "dýka", která prý "útočí jako meteorit".

Odhlédneme-li od takového nedospělého vytahování se, Rusko poukazuje na to, s určitou mírou ospravedlnění, že smlouvu INF ochromili Američané tím, že vydali miliardy dolarů na modernizaci existujících jaderných systémů. Podstatnou měrou ohrožující bylo z perspektivy Moskvy, když r. 2002 George W. Bush se jednostranně rozhodl odstoupi od třicet let staré smlouvy o balistických střelách ABM. Rusko tvrdí, že následné vytvoření protiraketových systémů posunulo rovnováhu vojenských sil v Evropě v neprospěch Moskvy.

Trumpovo rozhodnutí ohledně smlouvy INF také odráží americké obavy, sdílené Ruskem, ohledně Číny, která žádnou smlouvou vázána není a vyvíjí rakety středního doletu. Možná budoucí hrozba ruskému Dálnému východu je dalším důvodem, proč si Putin myslí, že potřebuje mobilní rakety odpalované ze země.

Pokud Trump tuto smlouvu zruší a Kreml na to bude reagovat stejně, bude to znamenat, že se do Evropy po třiceti letech vrátí americké pozemní jaderné střely. Může též dojít k rozmístění nových amerických leteckých a námořních raket, a k nátlaku na NATO, aby financovalo vývoj nových jaderných zbraní.

Likvidace smlouvy INF by také mohla zničit důležitější smlouvu, novou dohodu Start o snížení počtu strategických zbraní, kterou vyjednal r. 2010 Obama a jejíž obnovení v roce 2021 zdaleka není jisté. Stručně řečeno, důsledky Trumpova hluboce neodpovědného jednání vážně destabilizují svět, jsou nepředpovědfitelné a divoce riskantní. Poukazují na svět, který bude trvale ovládán strachem z hrozby jaderného zničení. Ale Trump samozřejmě systematicky zneužívá strachu.


Podrobnosti v angličtině ZDE
 




0
Vytisknout
10836

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2018