Saúdská Arábie: "Až se prach usadí, investoři se vrátí"

24. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Řada prázdných židlí během prestižní investiční konference v Rijádu se zdá naznačovat, že vražda novináře Džamála Chášakdžího může Saúdskou Arábii zasáhnout tam, kde to nejvíce bolí. Jenže 40 miliard dolarů změkčí většinu skrupulí, napsal Jo Harper.


Rijádské investiční fórum (Future Investment Initiative, FII) v úterý začalo špatně, když saúdský ministr energetiky Chalíd al-Fálih prohlásil, že království zažívá "obtížné dny".

Některé prestižní postavy vycouvaly z konference přezdívané "Davos v poušti" poté, co začala aféra Chášakdží. Jedná se například o zástupce banky JPMorgan Chase nebo německého Siemensu.

Fálih pochválil Patricka Pouyanneho, výkonného ředitele francouzského Totalu, za účast.

Saúdská Arábie měla velké plány exemplifikované strategií Vize 2030, kterou prosazuje korunní princ Muhammad bin Salmán. Chce posílit přímé zahraniční investice s ohledem na dobu po ropě a projekty jako futuristické město Neom.

Většina analytiků kontaktovaných redakcí Deutsche Welle se odmítla veřejně vyjádřit, nicméně ti kdo to udělali řekli dost jasně, že když jde o takovéto peníze, vzniká sklon ignorovat řeči o smrti novináře.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9831

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2018