Evropský parlament odsoudil ruskou militarizaci Azovského moře, vyzval k tvrdším sankcím

26. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Evropský parlament 25. října schválil rezoluci ohledně zesílení sankcí proti Rusku, pokud Kreml bude dál eskalovat napětí v Azovském moři, informuje Iryna Somerová.


Společnou rezoluci předložilo pět největších politických klubů v parlamentu - Evropská lidová strana, Socialisté a demokraté, Evropští konzervativci a reformisté, Zelení a Aliance liberálů a demokratů.

Rezoluce schválená během zasedání ve Štrasburku také vyzývá ke jmenování zvláštního vyslance EU pro Krym a Donbas, s odpovědností zahrnující Azovské moře.

Parlament dále vyzval šéfku společné zahraniční a bezpečnostní politiky Federicu Mogheriniovou, aby pozorněji sledovala vývoj bezpečnostní situace v Azovském moři, s ohledem na její rostoucí potenciál k vyvolání konfliktu na prahu Evropy, který by mohl přímo ovlivnit EU a členské státy.

Parlament dále vyzval Mogheriniovou k rozšíření mandátu pozorovatelů OBSE na oblast napětí v Azovském moři.

Parlament v rezoluci odsoudil "krajní akce Ruské federace v Azovském moři, které porušují mezinárodní námořní právo a vlastní ruské mezinárodní závazky."

Vedle toho odsoudil přehnané ruské kontroly civilních plavidel, včetně lodí pod ukrajinskou vlajkou a vlajkami třetích zemí, což se týká i plavidel několika států EU.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
9388

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2018