BBC Radio Scotland k stému výročí založení Československa

28. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

V neděli ráno v 9.30 vysílala rozhlasová stanice BBC Radio Scotland speciální půlhodinový pořad věnovaný stému výročí založení Československa 28. října 1918. V pořadu vystoupil Karl von Habsburg, vnuk posledního rakousko-uherského císaře, Jan Čulík z Glasgow University, Adam Koziczowski z Varšavy, autor knihy Posmrtný život Rakouska-Uherska, a Anka Dragu z Bratislavy z Radio Slovakia International.

V zajímavém rozhovoru připomněl Karl von Habsburg, že se rakousko-uherská hymna oficiálně zpívala ve dvanácti různých jazycích, včetně češtiny, zatímco například kdyby se někdo pokusil zazpívat v té době Marseillaisu ve Francii v některém z regionálních jazyků, "zřejmě by byl za to popraven". Karl von Habsburg poukazoval na to, že podle jeho názoru bylo Rakousko-Uhersko vůči svým jednotlivým národům a jejich jazykům a náboženstvím ve své době relativně tolerantní. Upozornil na destruktivní nebezpečí nacionalismu, dnes znovu hrozícího.

V pořadu si můžete poslechnout i zajímavou ukázku, jak československý prezident Edvard Beneš hovoří o Československu anglicky během svého exilu v Británii za druhé světové války, a v přehledu traumatických událostí posledního století ve střední Evropě uslyšíte také Martu Kubišovou, jak zpívá svou "Modlitbu pro Martu" v listopadu 1989 na Václavském náměstí v Praze.

Záznam pořadu naleznete ZDE   

0
Vytisknout
8589

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2018