Spojené arabské emiráty najímaly americké žoldáky na likvidaci jemenských politiků

25. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Ilustrační foto. Zdroj: www.compfight.com

Americký internetový server BuzzFeed News zveřejnil šokující informace o tom, že Spojené arabské emiráty najímaly americké žoldáky, aby prováděli atentáty na opoziční jemenské předáky, které Abú Zabí označilo za teroristy. Mezi jemenskými představiteli, kteří se stali terčem atentátu, byl i lídr politické strany Isláh, jejíž členkou je nositelka Nobelovy ceny míru Tawakkul Karmánová. Spojené arabské emiráty spolupracovaly s americkou společností Spear Operation Group, kterou založil Abraham Golan mající americké a izraelské občanství.

Novinář Aram Rostom, který pro BuzzFeed News o této kauze napsal text s názvem American Mercenaries Were Hired to Assassinate Politicians in the Middle East, tvrdí, že mozkem celé operace je bývalý palestinský předák Mohamed Dahlan, jenž v současnosti působí jako poradce korunního prince Spojených arabských emirátů. Golan a Dahlan spojili své síly a zahájili v Jemenu program cíleného usmrcování politiků a kleriků, jež Abú Zabí považovalo za teroristy.

Jedním z „cílů“ státně teroristické kampaně v režii Spojených arabských emirátů se stal i lídr politické strany Isláh Anssaf Ali Mayo, kterého však mezinárodní společenství za teroristu nepovažovalo. Mayo byl kupříkladu citován v listu The Washington Post v souvislosti s dopady Američany vedené bezpilotní kampaně v Jemenu. Tvrdil, že bezpilotní útoky poštvávají jemenské kmeny proti Američanům. Mayo přitom nebyl stoupencem jemenské mutace Al-Káidy. Američtí žoldáci se jej snažili usmrtit, avšak neúspěšně. Spojené arabské emiráty vnímají Isláh jako odnož Muslimského bratrstva, které považují za svého zapřisáhlého nepřítele.

Rostom konstatuje, že Američané se v jemenském konfliktu angažují více, než se původně předpokládalo.

Více informací v angličtině ZDE a ZDE

0
Vytisknout
8678

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2018