Italská rozpočtová krize je větší hrozbou EU než brexit

24. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Italské banky a ministerstvo financí jsou jako dva opilí obři podpírající se navzájem a neodstranitelně spojení vlastní slabostí, píše Sean O'Grady. Až udeří krize, společně padnou.


Měli bychom mít dost skromnosti přiznat si, že italská rozpočtová krize je v rámci širší ekonomické kalamity větším problémem než brexit.

Jak to? Je to jednoduché: Itálie má kapacitu zničit jednotnou evropskou měnu euro. Je dost zřejmé, že Británie tohle nezvládne. Italské veřejné finance, stejně jako bankovní systém, jsou v chaosu. Ekonomika je v chaosu. Možná je zdravější než jiné (a může brzy ukázat lepší výkony než pobrexitová Británie), ale její problémy jsou dobře známy, hluboce usazené a dlouhodobé. Kromě hrozné demografie, pomalého růstu a slabé produktivity existují také bezprostřední a akutní finanční problémy.

Italské banky drží spousty vládních dluhopisů, které ohrožuje devalvace nebo bankrot. Italská vláda spoléhá na banky při půjčování peněz na běžné výdaje.

Italská vláda si chce nyní vypůjčit více, než dovolují evropské předpisy a více, než je evropským úřadům milé.

Až dosud krize nedospěla do kritického stádia, protože Evropská centrální banka musela nakupovat italské dluhopisy. Tato politika je likvidována a v každém případě je dlouhodobě neúnosná bez transformace eurozóny ve fiskální unii. Tu prosazuje francouzský prezident Macron - a německá kancléřka Merkelová ji odmítá.

Nicméně Itálie si stejně hodlá vypůjčit a utratit více. Nemuselo by to být tak špatné, kdyby peníze směřovaly do investic; jenže je pravděpodobnější, že skončí jako extra částky rozdávané italským voličům. Koaliční populistická vláda ultralevicového Hnutí pěti hvězd a ultrapravicové Ligy je rozhodnuta budit dojem, že dělá pro voliče cosi hmatatelného. A dokonce hrozí natisknout vlastní eurobankovky mimo kontrolu Evropské centrální banky. To představuje fundamentální porušení pravidel Evropského měnového systému. EU a ECB říkají ne. A z toho plyne politická krize.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11819

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2018