Trump: Saúdský pokus zakamuflovat vraždu Chášákdžího byl "snad nejhorší" v historii

24. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

Donald Trump se vyjádřil, že saúdská operace s cílem usmrtit Džamala Chášakdžího na konzulátě v Istanbulu vedla k "jednomu z nejhorších pokusů věc zakamuflovat" v historii. Spojené státy konstatovaly, že uvalí sankce na činitele, kteří se podíleli na novinářově smrti.


 

Jednadvaceti Saúdským Arabům budou zrušena americká víza anebo na ně přestanou mít nárok, uvedla v úterý mluvčí amerického ministerstva zahraničních věcí

Mike Pompeo, americký ministr zahraničí, konstatoval, že USA uvažují o dalších opatřeních, včetně sankcí: "Tyto tresty nebudou od Spojených států posledním slovem v této věci."

Trump řekl reportérům v Oválné pracovně: "Měli velmi špatný původní koncept. Byl proveden špatně a kamufláž pak byla jednou z nejhorších v historii kamufláží. Protože ať si tohle vymyslel kdokoliv, myslím, že má teď velké problémy. A měl by mít velké problémy. OK?"

Avšak Trump v posledních dnech ve věci Chášakdžího vraždy vysílal smíšené signály. Sliboval "velmi vážné" důsledky a zmiňoval se o možných hospodářských sankcích, ale také vyloučil zákaz prodeje amerických zbraní do Saúdské Arábie a zdůrazňoval roli Saúdské Arábie jako amerického spojence proti Íránu a islamistickým extremistům.

O víkendu Trump označil saúdské tvrzení, že Chášakdží zemřel při potyčce, za "uvěřitelné" a za "důležitý první krok".

Podrobnosti v angličtině ZDE
 
 

0
Vytisknout
8748

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2018