28. říjen - nevěcné výročí

27. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
28. říjen - nevěcné a málo smysluplné výročí. Připomíná stát neexistující už ani svým rozsahem, ani svým duchem - a jeho duch za idealizaci nestojí. Událost zaházená dalšími dějinnými vrstvami. To, že po První republice přišlo leccos problematičtějšího a horšího, ještě nezakládá důvody svátečnosti, píše Marek Feigl.


Stát, který tu existoval v letech 1918-38 (39), nebyl možná marný tou trochou stability, kterou se vyznačoval: žádná hyperinflace, která by podněcovala masové zoufalství, žádná zásadní diskriminace odpůrců, měřeno kontextem tehdejší Evropy a zvláště té Střední a Východní... Na druhou stranu z dnešního pohledu nevábné projevy bídy, každodennost obyvatel dosti krušná, pokud ovšem projevíme ochotu relativizovat řeč salónů a filmů pro pamětníky. (Československo bylo v poměru mzdy a cen jedním z nejdražších států tehdejšího světa.)

Pomník dvojakosti tzv. vlastenectví, což je jen oslabený nacionalismus - stát vznikl na české "vlastenecké" myšlence navazující na obrozence 19. století, ale zároveň nemohl připustit žádné vlastenectví alternativní, například slovenské, sudetoněmecké, polské, protože takové by ho rozkládalo a nakonec ho také skutečně rozložilo (nebo snad spolurozložilo).

Je potřeba vzít historický útvar Československo v ochranu před ahistorickými ctiteli rakouské monarchie, která nebyla udržitelná; to však je téma pro historicky poučený rozhovor, sotva motivuje svátek loajality...

0
Vytisknout
9623

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2018