Reportéři bez hranic: Další trapný vtip českého prezidenta o novinářích

27. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Organizace Reportéři bez hranic (RSF) odsuzuje nejnovější vtip českého prezidenta Miloše Zemana, učiněný na úkor novinářů před skupinou novinářů po jeho projevu. Vtip nevkusný v nejvyšší míře. Reportéři bez hranic požadují, aby se Miloš Zeman za tento vtip omluvil.

"Novinářů si velice vážím, proto pro ně dnes večer pořádám speciální banket na saúdskoarabské ambasádě," řekl Zeman, v souvislosti se smrtí saúdského komentátora Džamala Chášakdžího, který vyvolal mezinárodní odsouzení Saúdské Arábie.



Zeman má dlouhou historii trapných vtipů na úkor novinářů. Na tiskové konferenci v říjni 2017 přivítal novináře s maketou samopalu. V květnu 2017 se vyjádřil, že novináři by měli být "likvidováni", protože "je jich příliš mnoho".

Nejnovější odpornou provokaci českého prezidenta, spáchanou proti novinářům, odsuzujeme," řekla  Pauline Adès-Mével, šéfka oddělení RSF pro Evropskou unii a Balkán. "Je odporné být svědkem toho, jak Zeman zintenzivňuje svůj cynismus na tuto úroveň. Musí se novinářské komunitě omluvit a přestat s těmito hnusnými útoky, nejnovější z nichž, který byl učiněn v předvečer oslav stoletého výročí založení Československa - zvyšují obavy z nových útoků proti novinářům."

Česká republiky byla dlouho považována za vzor integrace do Evropské unie. Nyní je zdrojem rostoucího znepokojení ohledně hrozby svobodě médií, znepokojení, které Zemanův nejnovější výrok jen posílil.

Česká republika je na Indexu světové svobody tisku v žebříčku Reportérů bez hranic z roku 2018 na 34. místě ze 180 zemí světa. Za jediný poslední rok se propadla o 11 míst.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10754

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2018