V USA zatkli na Floridě muže, který rozeslal demokratům bomby

26. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

Cesar Sayoc, 56, z předměstí Aventura města Miami byl obžalován z pěti federálních trestných činů

Ministr spravedlnosti Jeff Sessions konstatoval, že "se zdá, že Sayoc je politicky zaujatý"


Stoupenec Donalda Trumpa na jižní Floridě byl obžalován z toho, že Trumpovým kritikům včetně prezidenta Obamy a Hillary Clintonové rozeslal 13 bomb.


 

Cesar Sayoc byl v pátek dopoledne zatčen v městě Plantation v obchodě s automobilovými součástkami. Před obchodem byla zaparkována Sayocova bílá dodávka, polepená stickery oslavujícími republikány a odsuzujícími Trumpovy oponenty.

Sayoc, 56, bydlí na předměstí Miami jménem Avventura a má rozsáhlé záznamy v trestním rejstříku. Pracuje jako organizátor pro firmu provozující zábavné akce a je to bývalý zápasník.

Ministr spravedlnosti Jeff Sessions konstatoval na tiskové konferenci ve Washingtonu, že byl Sayoc obžalován z pěti trestných činů včetně hrozeb proti bývalým prezidentům, útoků proti současným i minulým federálním činitelům a odesílání výbušnin poštou.

"Nechť je toto poučením pro každého, bez ohledu na jeho politické názory, že použijeme plnou sílu zákona proti komukoliv, kdo se pokusí používat hrozby, zastrašování a otevřené násilí k prosazování nějaké agendy."

Na dotaz, proč byli Sayocovy cíle aktivisté Demokratické strany, odpověděl Sessions: "On se zdá být politicky zaujatý."

Ředitel FBI Christopher Wray uvedl, že na jednom z odeslaných balíčků obsahujících bomby byl Sayocův otisk prstu. Wray uvedl, že v balíčcích byla také nalezena DNA, pravděpodobně Sayocova. Zdůraznil, že balíčky obsahovaly opravdové výbušniny. "To nebyly vtipy," řekl.



Podrobnosti v angličtině ZDE

 

USA
0
Vytisknout
8926

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2018