Nesehnutí: Ať ČR přestane vyvážet zbraně do Saúdské Arábie

24. 10. 2018

čas čtení 3 minuty
Česká republika do Saúdské Arábie od roku 2013 do roku 2017 vyvezla zbraně a vojenský materiál za celkem 144 milionů eur. V roce 2014 byla Saúdská Arábie dokonce největším odběratelem českých zbraní.

 

NESEHNUTÍ dlouhodobě vyzývá k zastavení vývozu zbraní z České republiky do Saúdská Arábie. V roce 2015 aktivisté a aktivistky z NESEHNUTÍ upozornili na rekordní vývozy zbraní a vojenského materiálu do této země. Problematizovali také plánovanou výstavbu továrny na vozy TATRA patřící do holdingu Czechoslovak Group zbrojaře Jaroslava Strnada přímo v Saúdské Arábii. 

Svou kritiku zakládali na dokladech brutálního porušování lidských práv v zemi a také na podílu Saúdské Arábie na počínajícím ozbrojeném konfliktu v Jemenu. Následná humanitární krize v Jemenu neunikla pozornosti Evropského parlamentu, který v únoru 2016 vyzval země EU k zastavení vývozu zbraní do Saúdské Arábie. Znovu tak učinil v září 2017 v rezoluci k provádění Společného postoje 2008/944/SZBP, který upravuje pravidla pro vývozy zbraní ze zemí Evropské unie.

Evropský parlament upozornil na podezření, že Saúdská Arábie v Jemenu páchá válečné zločiny, když bombarduje školy nebo nemocniční zařízení a vyzval Evropskou komisi k zahájení kroků vedoucích k přijetí embarga na Saúdskou Arábii. Nejnověji po embargu na Saúdskou Arábii volá expertní skupina OSN, která také vyslovila podezření z páchání válečných zločinů v Jemenu.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR má za úkol vyhodnocovat vývozy zbraní z hlediska dodržování lidských práv v cílových zemích. Je plně v kompetenci Ministerstva zahraničních věcí zamítnout takové vývozy, které mohou porušovat lidská práva ve světě nebo vést k rozdmýchávání ozbrojených konfliktů, a to s ohledem na Společný postoj.

NESEHNUTÍ proto vítá  vyjádření ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka a doufá, že nezůstane jen u vyjádření, ale skutečně v nejbližší době dojde k zastavení vývozů zbraní a vojenského materiálu z České republiky do Saúdské Arábie. A to nejen z důvodu medializované vraždy saúdskoarabského novináře, ale především kvůli válečným zločinům, které Saúdská Arábie páchá v Jemenu.

Vyjádření z tiskové zprávy z 20. září 2018:

„Existuje bezpočet důkazů, že Saúdská Arábie páchá v Jemenu válečné zločiny. Česká republika před nimi již nesmí zavírat oči. Je nutné okamžitě zastavit vývozy českých zbraní do Saúdské Arábie,“ komentuje situaci Peter Tkáč z NESEHNUTÍ.

„Úkol Ministerstva zahraničních věcí ČR je dbát na to, aby s přispěním českých zbraní nebyla ohrožována lidská práva ve světě. Bohužel v tomto úkolu hanebně selhává. Česká republika dále zásobuje zbraněmi země, které potlačují práva vlastního obyvatelstva, a regiony, kde se odehrávají ozbrojené konflikty. Trpí tím především civilní obyvatelstvo. České úřady by měly přestat podléhat tlaku zbrojařů. Lidská práva by měla být pro českou zahraniční politiku zásadnější než byznys,“ vyjádřila se Hana Zoor Svačinková z NESEHNUTÍ.

Příloha: Graf vývozu zbraní a vojenského materiálu z České republiky do Saúdské Arábie

http://zbrane.nesehnuti.cz/index.php/stanovisko-nesehnuti-k-vyvozum-zbrani-z-cr-do-saudske-arabie/

0
Vytisknout
11446

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2018