Bývalí katalánští představitelé stanou před Nejvyšším soudem

26. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Bývalý vicepremiér katalánské regionální vlády Oriol Junqueras a 17 dalších lídrů hnutí za nezávislost stanou v příštích měsících před španělským Nejvyšším soudem kvůli jednostrannému vyhlášení nezávislosti regionálním parlamentem, upozorňuje Reyes Rincónová.


Ve čtvrtek soud oznámil, že dokončil vyšetřovací stádium případu, v němž 18 politiků čelí žalobám za povstání, zneužití veřejných fondů a neposlušnost kvůli akcím z října 2017, k nimž došlo několik týdnů po ilegálním referendu o nezávislosti.

Proces by měl začít v roce 2019. Týká se vedle Junquerase, lídra Katalánské republikánské levice, také bývalých ministrů Joaquima Forna, Jordiho Turulla a Raula Romevy, stejně jako bývalé předsedkyně parlamentu Carme Forcadellové.

Proces se stane nejdůležitějším případem Nejvyššího soudu od pokusu o puč 23. února 1981. Vyšetřovatelé musejí nyní navrhnout tresty. Pak budou mít obhájci možnost reagovat.

Nejvyšší soud rozhodl, že obvinění, stejně jako sedm politiků, kteří Španělsko opustili, aby se vyhnuli stíhání, včetně expremiéra Carlese Puigdemonta, sehráli zásadní roli v plánu z roku 2012. Ten počítal s vyhlášením nezávislosti za každou cenu.

Při pokusu plán realizovat podle obvinění pošlapali ústavu, státní zákony a nevyhověli desítkám nálezů Ústavního soudu, který anuloval iniciativy schválené regionální vládou a schválené katalánským parlamentem.

Soud očekává, že proces potrvá přinejmenším tři měsíce. V tom případě nepadne rozsudek dříve než v červnu, což znamená, že rozhodnutí nebude známo před místními a regionálními volbami vypsanými na 26. květen 2019.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8020

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2018