Trumpova nenávist nese plody: V Pittsburghu zastřelil ultrapravičák 11 lidí

28. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

Vykřikoval antisemitské urážky a v synagoze v Pittsburgu začal v sobotu ráno střílet. Usmrtil nejméně 11 lidí a 8 zranil. Donald Trump reaguje: "Zákony o vlastnictví zbraní v USA s tím neměly nic společného. Nestalo by se to, kdyby v synagoze byl na ochranu přítomných ozbrojenec."




11 osob bylo v sobotu zastřeleno a šest zraněno v synagoze ve čtvrti Squirrel Hill v Pittsburghu. Donald Trump se vyjádřil, že je to "odporný čin masové vraždy" a odsoudil antisemitismus  ve všech formách. FBI atentát vyšetřuje jako federální zločin, motivovaný nenávistí.

Útočník se jmenuje Robert Bowers, žil v Pittsburgu a údajně je mu 46 let. Byl odvezen do městsné nemocnice. Do synagogy vstoupil s křikem "Všichni židi musí umřít!". Účty na sociálních sítích se jménem Robert Bowers obsahují antisemitskou hysterii.

Při odchodu ze synagogy po střelbě uvnitř na něho začali střílet zvnějšku policisté. Bowers ustoupil do synagogy, kde byli dva policisté zraněni, než se vzdal.

Na otázku, zda je zapotřebí změnit v USA zákony o vlastnictví střelných zbraní, aby se zabránilo takovýmto incidentům, řekl Donald Trump, že synagoga měla mít uvnitř ozbrojenou ochranu. Dodal, že by se měl stát "větší módou" pro tyto šílence trest smrti.

"Je to hrozné, co se v této zemi děje s nenávistí, upřímně řečeno. A po celém světě. Něco se musí udělat," vyjádřil se Trump.

Den předtím byl na Floridě zatčen Trumpův obdivovatel a obžalován z trestných činů, že rozeslal prominentním demokratům a kritikům Donalda Trumpa poštou bomby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9019

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2018