Kriminalisté vyšetřují podíl britských firem na praní ruských špinavých peněz

24. 9. 2018

čas čtení 1 minuta
Vyšetřovatelé z britské National Crime Agency se zabývají aktivitami společností se sídlem v Británii, které mohou být spojeny se skandálem ohledně praní špinavých peněz v Danske Bank.


"NCA ví o využití společností registrovaných ve Velké Británii v této kauze a má s tím spojenou operační aktivitu," řekla mluvčí oganizace.

"Hrozba představovaná využitím struktur britských spolčností jako kanálu pro praní peněz je široce uznávána a NCA pracuje s partnery napříč vládou, aby omezila schopnost zločinců využívat je tímto způsobem."

Tato zpráva přišla poté, co Dánsko obnovilo vyšetřování v Danske Bank, poté co vyšlo najevo, že značná část transakcí v hodnotě 200 miliard eur v estonské pobočce je podezřelá.

List Financial Times v pátek přinesl informaci odvolávající se na osoby seznámené s britským vyšetřováním. Podle ní zálem NCA se týká partnerské společnosti s ručením omezeným.

Britské korporátní entity tvořily hned po ruských druhou největší entitu v rámci transakcí více než 15 000 nerezidentních zákazníků estonské pobočky banky Danske. 6 200 účtů je považováno za podezřelé a většina z nich je zkoumána úřady.

Peníze v hodnotě 1,5 bilionu dánských korun (201 miliard eur) prošly mezi lety 2007-2015 estonskou pobočkou dánské banky, tvrdí právní firma, která pro banku prováděla šetření.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6437

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2018