Odtoku dividend z ČR lze bránit jedině podporou školství a domácího podnikání

22. 9. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta
Odtok dividend z ČR za loňský rok: 237 miliard, celkem 4.55% domácího HDP (druhé nejvyšší procento v Evropě, už jsme předběhli i Irsko, které je dividendovým průtokáčem).

Poměr dividend versus reinvestovaný zisk: v roce 2007 byl jedna ku jedné, dnes už převažují dividendy v nad reinvesticemi v poměru 1:0.6 (pět ku třem, pokud se to někomu takto líp vizualizuje).

Celkový historický odtok dividend: 3 000 miliard.

 

Rychlý komentář: zabránit odtokům dividend moc nejde. Dividendy jsou legální a legitimní; lze na to možná trochu tlačit vyjednáváním s firmami, regulací v oborech, které regulacím podléhají (energetika, telekomunikace), de-oligopolizace tam kde oligopol nejspíše je (finance, telco). Sektorová daň je sporná (postihuje celý sektor plošně -> povede k plošnému zvýšení cen produktů či služeb), snížení daní na reinvestice je sporné (je otázka zda snížení odtoku vyváží snížení objemu vybraných daní). Vedle legitimního dividendování tu jsou ale další velké odtoky vlivem transfer pricingu a účtování fiktivních či předražených služeb ze strany zahraničních matek - a to už není ani legální, ani legitimní a může zde jít též o stovky miliard ročně.

Za jedinou funkční a vlastně povinnou cestu považuji podporu domácí podnikavosti a podnikání (nemusí být nutně finanční - například jde o oblast vzdělávání), podporu směrem ke vzniku a etablování domácích šampiónů tak, aby odtok byl vyvažován přítokem.

0
Vytisknout
8136

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2018