Nejsou lékaři a přes hranici do německé nemocnice nesmíme

21. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

S mozkovou mrtvicí vás raději povezou skoro 40 km, i když nejbližší německá nemocnice s potřebným vybavením je jeden km daleko, a i s českými lékaři, takže by nebyla jazyková bariéra.

Dobrý den, napíšu Vám, i jak funguje Evropská unie - trojmezí Německa, Polska a České republiky, -  zdravotnictví a zásobování elektrickou energií ve Šluknovském výběžku,  ozval se  Mirek Bena. Tam - trošku přehnaně - nejsou (za socialismu byli) a ještě nějakou dobu asi nebudou lékaři, zubaře neseženete (většinově jsou v důchodovém věku).


V německých nemocnicích hned za hranicemi pracují čeští lékaři a sestry, protože tam mají vyšší platy. V německé nemocnici pro české pacienty bezplatné ošetření není, protože české pojišťovny tyto úkony nehradí. Starostové Šluknovského výběžku se to snaží změnit, ale nikdo na zatím neslyší. Alespoň se starostové domluvili, že se po komunálních volbách se opět obnoví jednání mezi městem Rumburk, Ústeckým krajem a Krajskou zdravotní o tom, jak zachovat nemocnici v Rumburku a zlepšit kvalitu a dostupnost zdravotních služeb pro občany Šluknovského výběžku

Další věc, která není jaksi možná, je zásobování elektrickou energií z Německa, raději pokácíme 10 kilometrový koridor lesa, které občas půjde pod zemí, což si vynutili někteří starostové a starostky. ČEZ se snaží co nejvíce ušetřit, což chápu, ale už ne proč nejde zásobovat Šluknovský výběžek z Německa, asi úředníci.  

Dále vidím, že v Německu, kde jsou vyšší platy, jsou některé potraviny levnější, možná i důvodu nižší DPH, která je na potraviny v Německu 7 procent, v Česku 15 procent. Moc nechápu, jak je možné, že jeden a ten samý výrobek, který třeba i stojí a vypadá stejně, má v Německu kvalitnější složení než v Čechách. Česko se v tomto případě alespoň ozvalo do Bruselu...

Nicméně nefunkčnost EU v zajištění zdravotní péče v českém pohraničí je do nebe volající, s mozkovou mrtvicí vás raději povezou skoro 40 km, i když nejbližší německá nemocnice s potřebným vybavením je jeden km daleko, a i s českými lékaři, takže by nebyla jazyková bariéra.

Německá nemocnice je ihned na hranicích , viz Ebersbach, česká hranice je metr od její zdi, mrtvici tam léčí Schlaganfall , další je v Sebnitz , taky moc daleko  z Čech, ironie. Taky tam toho Němci mají dost, dodává Mirek Bena.

0
Vytisknout
14272

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2018