Angličané zuří proti "zločinné Evropské unii"

22. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

Selhání britské premiérky Theresy Mayové, jejíž plán pro brexit evropská sedmadvacítka na pokraji summitu EU v Salcburku tento týden odmítla, vyvolal v anglické pravici a v anglickém bulvárním tisku zuřivé útoky proti "zločinné Evropské unii".

V evropském tisku zůstaly víceméně bez povšimnutí. Anglie mluví jen sama se sebou.

V Anglii - záměrně nepíšu "v Británii", protože ve Skotsku, v Severním Irsku a částečně nyní i ve Walesu převládají ostře proevropské postoje - šíří většina politiků a médií ohledně brexitu pozoruhodně lživý narativ, velmi silně připomínající lhaní někdejších komunistických režimů z doby před rokem 1989.

Argumentace je takováto:


 

1. Byli jsme nespokojeni se svou ekonomickou, sociální a politickou situací a nenávidíme cizince, tak jsme se rozhodli hlasovat pro odchod z Evropské unie. Získáme tím právo rozhodovat nad vlastními zákony, zastavíme imigraci a zbohatneme - Británie jako ve zlaté minulosti bude znovu vládnout světovým vlnám.

2. Odchod z Evropské unie bude znamenat, že my přestaneme plnit závazky Evropské unie, ale všechna privilegia členství v EU Británii zůstanou, především budeme mít volný přístup na evropský trh se svými výrobky i službami, protože "Oni nás potřebují daleko více než my je" a "vyjednat pobrexitovou dohodu s EU bude nejjednodušší na světě".

3. Británie je výjimečná země a všichni se musí před její dokonalostí sklonit. Proto jsme připravili dokument, který navrhuje, že Británie už nebude plnit povinnosti členství EU, ale zachová si všechna svá privilegia, především volný přístup na trh Evropské unie.

4. Cože? Evropská unie to odmítá? Poukazuje na to, že nedodržováním zásad EU by byl ohrožen jednotný evropský trh a že přístup na evropský trh a do evropské celní unie je podmíněn dodržováním čtyř svobod, tedy i zásady volného pohybu obyvatelstva? JSTE ZRÁDCI A ZLOČINCI!!

5. Jestliže nám neustoupíte, skočíme z útesu a odejdeme z EU bez dohody!!

Alistair Campbell udeřil hřebíček na hlavičku. Brexit je totální průšvih. Byla to kampaň založená na lžích a fantaziích. Vyjednává jej nekompetentní vláda, která nemá absolutně tušení, co brexit znamená. Je to národní trapnost.



* * *

V pátek odpoledne vystoupila britská premiérka Theresa Mayová před televizní kamerou v Downing Street s projevem v podstatě v tomto smyslu: "Nechápu, proč evropská sedmadvacítka odmítla můj plán z Chequers, který vyžadoval zrušení volného pohybu evropského obyvatelstva do Británie, a zároveň dodržení volného přístupu na evropský trh pro britské zboží. Nechápu, proč jste to odmítli. Vysvětlete to!" 

(Ve skutečnosti Evropská unie už dva roky trpělivě vysvětluje, že chce-li někdo z EU odejít, má na to plné právo, ale bude uzavřením přístupu na evropský trh a k evropským institucím samozřejmě odcházející země postižena. Před časem - komicky - zuřil ultrapravicový deník Daily Mail, že Evropská unie bude účtovat v budoucnosti občanům Británie za cestu do EU vízový poplatek sedm eur: "Co si to dovolují, oni nám chtějí zabránit volnému přístupu do Evropy?")

Mayová v projevu zdůraznila, že "Evropská unie musí Británii projevovat respekt" a znovu opakovala svou mantru, zcela lživou,  že "Žádná dohoda je lepší než špatná dohoda".

"Vždycky jsem zacházela s EU s největším respektem. Británie očekává totéž," Uff, píše čelný britský televizní komentátor Robert Peston.




Britská libra v důsledku tohoto projevu dále poklesla vůči dolaru i vůči euru. (Zvláštní, že euro se navzdory předpovědím britských euroskeptiků nepropadá, ale libra ano.)

"Nepletťe si britskou zdvořilost se slabostí," vyjádřil se neuvěřitelně v sobotu dopoledne konzervativní ministr zahraničí Jeremy Hunt. (Tedy, nevím na které planetě pan Hunt žije, urážky britských bulvárních deníků vůči EU zejména v posledních dnech jsou hodně "zdvořilé".) Hunt tvrdí: "Přežijeme." Vyvolává, naprosto falešně, onen" Dunkirk spirit", britskou atmosféru z doby druhé světové války, kdy Británie stála údajně "osamocena" vůči celé, tehdy nacisty ovládnuté Evropě. (Samozřejmě, válku by nevyhrála bez pomoci USA a Sovětského svazu, ale to už součástí anglické mytologie není.)

Britská média jsou brexitem naprosto posedlá. V podstatě nic jiného už dva roky neřeší, stejně jako to neřeší britská vláda. Rozkládají se vězeňství, železniční doprava, sociální služby, školství. Všechno, kam člověk pohlédne.  (Možná nevíte, že od května nejezdilo v severní Anglii více než padesát procent železničních spojů, takže se lidé nejsou schopni dostat do práce. V pátek bylo zveřejněno, že ke kolapsu železniční dopravy došlo, "protože železnice nikdo neřídil"... )

Neřešenou otázkou zůstává také problém hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Vytvoření pevné hranice by bylo katastrofou pro lidi, kteří žijí v té oblasti, stejně jako pro Dublin. Irský premiér Leo Varadakar bezpodmínečně požaduje, že tato hranice musí zůstat otevřená a Evropská unie ho v tom stoprocentně podporuje. Británie po dobu několika staletí tvrdě utlačovala Irsko a kdykoliv si na ně houkla, Irové museli poslechnout. Nyní londýnská vláda a londýnský bulvární tisk nechápe, že Británie je ve slabé pozici: Irskou republiku hájí evropská sedmadvacítka. Už to není jak dříve - šedesátimilionový britský stát utlačující pět milionů Irů, ale  šedesátimilionový britský stát nemající žádnou vyjednávací šanci vůči půlmiliardové Evropské unii.

Britská vláda nepředložila žádné řešení problému hranice mezi Severním Irskem a Evropskou unií - a Mayová nyní křičí na Brusel, "aby tedy předložil vlastní řešení, když je tak chytrý!"

Tento postoj je také komický - z Evropské unie odchází Británie a tím si vytváří vážné problémy. Není úkolem Evropské unie je řešit.

Zásadním sebeklamem anglických médií a pravicových anglických politiků je neustále opakovaná mantra, že Británie s Evropskou unií o brexitu "vyjednává". O žádné vyjednávání nejde: londýnská vláda žadoní, aby i po odchodu z EU si mohla Británie zachovat veškerá svá privilegia, Evropská unie poukazuje na pevný systém zákonů a právních předpisů, které to neumožňují. Londýnská vláda se tento systém zákonů a právních předpisů EU - marně, avšak opakovaně - snaží obejít a dokonce se pokusila obejít i Brusel a snažit se vyvolat v evropské sedmadvacítce mezi členskými zeměmi ohledně brexitu rozbroje pokusy vyjednávat samostatně s jednotlivými evropskými vládami.

V Anglii v současnosti není žádná politická síla, která by se proti sebeničivému nesmyslu, jímž je brexit, dokázala postavit. Labouristická strana zcela nekompetentního extremisty Jeremyho Corbyna zastává pokrytecky obojaké stanovisko a nechce brexit otevřeně odmítnout či požadovat nové referendum - přestože z průzkumů nyní vyplývá, že kdyby to učinila, postaví se na její podporu více než půldruhého milionu lidí. Corbyn považuje Evropskou unii za kapitalistické spiknutí a chce v Británii budovat "socialismus v jediné zemi" - takže i on usiluje o brexit. Současnou mantrou Labouristické strany je, že "konzervativci ničí zemi naprosto nekompetentním vyjednávání o brexitu a zanedbáváním všeho ostatního" - což je pravda, ovšem labouristé požadují předčasné volby a o možnosti druhého referenda o brexitu bude Labouristická strana "teprve možná uvažovat".

Stínový labouristický ministr financí John McDonnell v sobotu zdůraznil, že i Labouristická strana bude prosazovat brexit, ale "vyjedná lepší podmínky". Je to opět tentýž nesmysl jako snahy Theresy Mayové: "Nebudeme plnit předpisy EU, ale chceme všechny její výhody!"

I když deník Independent upozornil nedávno, že Británie vzdorným trváním na brexitu plní jen vůli zemřelých důchodců, a i kdyby nikdo z voličů nezměnil na brexit názor, 19. ledna 2019 už zemře tolik probrexitových britských důchodců, že od té doby země bude proti brexitu, z agregace nedávných průzkumů veřejného mínění vyplývá, že Angličané v podstatě svůj názor na odchod z EU moc nezměnili - kupodivu! navzdory všem apokalyptickým varováním, že se rozloží britský automobilový průmysl, přestanou létat letadla a bude nedostatek léků a potravin. V současnosti agregace průzkumů veřejného mínění ukazuje, že proti brexitu je 52 procent Britů, pro brexit 48 procent. Poměr 52-48 je tedy zachován, ale ve srovnání s výsledkem referenda o brexitu z června 2016 je přesně obrácený.

Ve Skotsku a v Severním Irsku je aritmetika naprosto jiná: tam drtivá většina obyvatelstva požaduje setrvání Británie v EU. Ovšem Skotsko má jen 5 milionů a Severní Irsko jen 2 miliony obyvatel - v porovnání s 53 miliony Angličanů to není nic.

Problémem nadále zůstává hlubinný pocit většiny Angličanů o své vynikající výlučnosti a jejich sny o znovuvytvoření Britského impéria - snění o znovu vytvoření zlatého věku minulosti, která nikdy nebyla.

Anglické bulvární deníky mají vyvoláváním nenávisti vůči Evropské unii ("Jsou to zrádci a nepřátelé!! Neuznávají naši výlučnost!!") v anglické společnosti obrovský vliv. Channel Four News zjistily ke konci týdne, že většina Angličanů v severní Anglii chce, aby londýnská vláda brexit provedla už co nejrychleji. Že to bude katastrofa, ti lidé neřeší.


Nejméně 1200 osob na shromáždění požadující nekompromisně urychlený brexit ve fotbalovém klubu v Boltonu v severní Anglii.

Daily Express: Nejfajnovější hodina Theresy Mayové!! - Komentátor: Představte si, že jste britská premiérka a vaše "nejfajnovější hodina" způsobí propad hodnoty národní měny:





0
Vytisknout
12931

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2018