"Strach je oblíbeným pocitem na internetu." Vyhrožování smrtí

19. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Německý komik Schlecky Silberstein natočil satirické video o ultrapravicových demonstracích v Saské Kamenici, v němž demonstranty parodoval. Satirické video odvysílala německá veřejnoprávní televize ARD a ZDF:



Poslanec strany Alternative fuer Deutschland Christian Hansel si Schleckyho Silbersteina našel, dostavil se na jeho adresu s kameramanem, natočil informace u jeho zvonku a   zveřejnil na sociálních sítích jeho adresu.

Komikovi nyní vyhrožují  ultrapravičáci smrtí posílají mu antisemitské urážky.  Schlecky Silberstein tyto skutečnosti zveřejnil na svém blogu. Strana Alternative fuer Deutschland na něho zaútočila. Jeho "trapný postoj oběti" je prý "snahou stranu AfD umlčet".


 

V rozhovoru pro německý týdeník Der Spiegel vyjádřil Schlecky Silberstein hlavně obavu, že neví, co na něho připravují ultrapravicoví aktivisté, vzájemně o něm diskutující v uzavřené skupině WhatsApp. "Zastrašování funguje opravdu dobře," konstatoval.

"Dosud jsem nepatřil k nejostřejším kritikům strany AfD. Vadilo mi, když je znepokojení občané označovali za nacisty. Jenže jestliže někdo záměrně pronikne do soukromí umělce s cílem ho zastrašovat, má to podle mého názoru silnou fašistickou tendenci. Problémem nejsou nacisté, problémem jsou lidé, kteří drží hubu. Chtějí mít klid a nechtějí se nijak vzrušovat."

Der Spiegel: "Oni vystupují otevřeně na veřejnosti, jejich videa jsou populární. Očekával jste to?"

Silberstein: "Očekávám, že se může stát ještě mnohem víc. Existuje jasný vývoj k autokracii nejen v Německu, ale celosvětově. Má to ten prostý důvod, že autokracie jsou dnes také jevy sociálních sítí. Protože pravicový politický program je vybudován na strachu a strach je oblíbený pocit na internetu. Tam se vždycky prosadí, co vyvolává hodně strachu."

Der Spiegel: "Změnily události v Saské Kamenici a v městě Köthen komunikaci na internetu?"

Silberstein: "Ano. Nálada je teď agresivnější."

Der Spiegel: "Jak si s tím má společnost poradit?"

Silberstein: "Jedině osvětovou prací. Levice i pravice by si měla uvědomit, že i jejich vlastní hněv vyvolávají sociální sítě. Na sociálních sítích nemá nikdo zájem vytvářet cokoliv centristického. To by znamenalo rozličné názory a ty vyvolávají málo kliknutí."


Podrobnosti v němčině ZDE

 

0
Vytisknout
10162

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2018