Německo odvolalo šéfa rozvědky. Kritizoval reakce politiků na ultrapravicové protesty

19. 9. 2018

čas čtení 4 minuty
Německá vláda odvolala šéfa domácí rozvědky (Spolkového úřadu pro ochranu ústavy, BfV) kvůli obvinění, že chová sympatie ke krajní pravici.


Hans-Georg Maaßen, který zpochybnil autenticitu jednoho videozáznamu zachycujícího pravicové radikály, kteří honili cizince v ulicích Saské Kamenice, se stane vysokým představitelem ministerstva vnitra, až opustí post šéfa BfV.

Toto je ten videozáznam:

Koaliční partner konzervativců Angely Merkelové, středolevicová SPD, požadovala odvolání Maassena z místa, které zastával od roku 2012. Za Maassenem stál ministr vnitra a lídr koaliční bavorské CSU Horst Seehofer.

"Ministr vnitra Horst Seehofer si cení kompetence v otázkách veřejné bezpečnosti," uvádí se ve vládním prohlášení. "Pan Maaßen nebude na ministerstvu pověřen dohledem nad BfV."

Němečtí komentátoři odsuzují akci spolkové vlády jako pokus zachovat si tvář, když pro Maassena to fakticky znamená povýšení.

Maassenova vyjádření k videozáznamu z Kamenice protiřečilo Merkelové. Ta prohlásila, že "velmi jasně odhalilo nenávist", kterou nelze tolerovat.

Ultrapravicové násilí, nejhorší v Německu za celé dekády, následovalo po pobodání muže, z nějž byli obviněni dva migranti. Soud v úterý propustil jednoho z podezřelých, Iráčana, zatímco Syřan zůstává ve vazbě a probíhá pátrání po třetím podezřelém.

Merkelová byla kritizována, že jí trvalo 11 dnů, než ve věci Maaßen jednala. Jeho vyjádření k ultrapravicovému násilí v Kamenici pro list Bild ze 7. září vyvolalo celý spor.


Koaliční partneři Merkelové zaujali vůči Maaßenovi opačná stanoviska. Vzdorný ministr vnitra Seehofer, šéf bavorské Křesťansko-sociálni unie (CSU), se za Maaßena postavil, zatímco sociální demokraté se ho chtěli zbavit. Proto byl nakonec Maaßen vykopnut stranou, spíš nahoru.

"Pan Maaßen se stane státním tajemníkem na spolkovém ministerstvu vnitra," praví se v oficiálním prohlášení. "Ministr vnitra Horst Seehofer si cení jeho kompetence ve věcích veřejné bezpečnosti, avšak pan Maaßen nebude odpovědný za dohled nad Spolkovým úřadem pro ochranu ústavy."

Německá média poukazují na to, že Maaßen bude vlastně povýšen. To vyvolalo zuřivost u opozičních stran. Šéfka Strany zelených Katrin Göring-Eckardt charakterizovala tuto situaci jako "neuvěřitelnou" a kritizovala koalici za to, že "odměnila nejoajální chování a lísání se k AfD."

Skandál se v Německu interpretuje jako důkaz, jak slabá je pozice Angely Merkelové. Před pár lety by Maaßenovi prostě rovnou ukázala dveře.

Vedení německého Spolkového úřadu na ochranu ústavy mělo v minulosti často problémy. Před Maaßenem odešel z funce šéfa tohoto úřadu Heinz Fromm po skandálu týkajícího se zničení dokumentů o nacistickém zázemi neonacistické buňky, která zavraždila 10 lidí, většinou imigrantů.

První šéf Úřadu na ochranu ústavy Otto John způsobil skandál tím, že se přestěhoval do NDR, buď protože tam emigroval, anebo tam byl unesen. Jiný šéf Úřadu na ochranu ústavy Hubert Schrübbers byl donucen r. 1972 předčasně odejít do penze kvůli svým vazbám na nacisty.

Maaßenovy výroky o Saské Kamenici vyvolaly podezření, že některé části německého politického establishmentu chtějí tolerovat sílící ultrapravici. Scény skandování xenofobních hesel, agresivity a protizákonného hajlování natočilo mnoho svědků. Vyvolalo to hněv po celém Německu i v zahraničí.

Bývalá členka strany AfD Franziska Schreiber vydala svědectví o tom, že v minulosti se Maaßen setkával s šéfkou strany AfD Frauke Petry. Minulý týden se Úřad na ochranu ústavy pokusil dementovat zprávu německé televize ARD, že Maaßen informoval jednoho poslance z AfD o zprávě o extremismu před jejím vydáním.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7160

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2018