Koert Debeuf: Přichází válka

20. 9. 2018

čas čtení 3 minuty


Útok na dvojčata v New Yorku dne 11. září 2001 byl počátkem nové éry, kdy se začala likvidovat globalizace, demokracie se octla v úpadku a začal vzestup autoritářského nacionalismu, argumentuje Koert Debeuf, historik specializující se na Blízký východ, ve své nové knize Tribalisation. Why war is coming. (Vznik kmenů v lidské společnosti. Proč přichází válka).

"Lidé ztratili důvěru ve vlády, v bezpečnostní služby, ve volný trh a v bankovnictví. Vědí, že se kdekoliv mohou stát terčem teroristických útoků. Už se ve svých společnostech necítí pohodlně. Jsou rozhněvaní, bojí se a jsou nejisti ohledně své budoucnosti. Poprvé si rodiče nejsou jisti, zda budou mít jejich děti lepší život než oni. Je to psychologická reakce na traumatickou událost," konstatuje Debeuf.

 

  

Vůbec nejde o ekonomiku. Stejné je to s brexitem. Lidé, kteří hlasovali pro brexit, neměli nic společného s ekonomikou. Hlavním dělítkem byl věk. Důvodem, proč se lidé stávají džihádisty, také není ekonomika. Je to pocit, že jsem v Evropě nevítaný. To přimělo některé mladé muslimy, aby se v Sýrii připojili k Islámskému státu.

Když mají lidé pocit, že jsou ztraceni a začnou vytvářet kmeny, začnou pohlížet do minulosti. Hledají vůdce, který by je zachránil a začnou přemýšlet černobíle a dělit lidi na "my" a "oni". Snaží se vyhledávat společné symboly, které je stmelují, propadnou paranoie a začnou vidět nepřátele jak ve své skupině, tak mimo ni.

V rámci kmenu jsou lidé rodina, pravidla jsou jasná, očekávání známá. Nepřítel je jasně identifikovatelný.

Vytváříme nové kmeny na základě národa, náboženství a ideologie.

Samy o sobě jsou kmeny dobrá věc. Jsou motorem vytváření komunity a dávají smysl života lidem, kteří by jinak žili v chaotickém a nepředpověditelném světě.

Avšak pokud ty kmeny začnou být výlučné a autoritářské a vytvoří si černobílý pohled na svět, vzniká "tribalizace", rozpad lidské komunity na kmeny. Je to opak globalizace.

Globalizace probíhá od začátku historie lidstva. Lidé se pořád více propojují, a to je dobrá věc. Ovšem občas se globalizace rozkládá. Naposledy k tomu došlo ve třicátých letech dvacátého století. Nejprve se začal rozkládat mezinárodní obchod. Začaly sílit autoritářské režimy. Demokracie se rozkládaly. Rozkládal se mezinárodní pořádek. Lidé reagovali na trauma první světové války a zahájili začarovaný kruh autoritářství a náboženského fundamentalismu, které nakonec vedly k druhé světové válce.

Nyní jsme svědky téhož procesu.

Evropská unie je bezpochyby nejúspěšnějším politickým podnikem v historii. Proměnila chudé diktatury v prosperující demokracie. Bez Evropské unie by už byla dávno válka.  Ale ani Evropské unii se nepodařilo zastavit určité procesy, které jsou naprosto toxické.


Kmenovost prosazují muži. Většina zahraničních bojovníků, většina teroristů, většina autoritářských vůdců jsou muži. Kdyby bylo u moci daleko více žen, bál  bych se budoucnosti daleko méně, říká autor.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9852

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2018