Jak posiluje ultrapravice v Německu

15. 9. 2018

čas čtení 9 minut
Matt Frei, Channel 4 News: Vítejte, nebo znovu vítejte v Berlíně. Zítra je tomu deset let, co kolaps americké banky Lehman Brothers vyvolal finanční krizi. Bylo to tohle zemětřesení, které se spojuje se vzestupem extremní pravice v Evropě. Ale tady v Německu je ekonomika v obrovském rozkvětu. A celá eurozóna je uprostřed plného hospodářského oživení. Přesto však anti-imigrantský populismus stále roste. V Evropě posilují ultrapravičáci ve Švédsku, minulý týden ultrapravicová strana Švédských demokratů posílila svůj volební podíl jako třetí největší politická strana ve Švédsku. V Polsku se konají pravidelné ultrapravicové demonstrace a vládne tam ultranacionalistická strana Právo a spravedlnost. Češi znovu zvolili svého ultrapravicového prezidenta začátkem letošního roku. V Rakousku je Strana svobody součástí vládnoucí koalice. Má kořeny v nacistické minulosti Rakouska. Sílící autoritářství Viktora Orbána v Maďarsku vyvolalo tento týden hlasování Evropské unie, která odsoudila jeho vládu. Přestože loni prohrála prezidentské volby, nacionalistická strana Marine Le Penové si ve Francii uchovává svou podporu. A v Itálii popularita ministra vnitra Mattea Salviniho dál roste. Ten se zapřísáhl, že změní Evropu vytvořením silnějších aliancí s evropskými ultrapravicovými stranami.




Ale nikde není vzestup ultrapravice více bolestný a více znepokojující než přímo tady, v Berlíně, v centru evropské moci. V tomto městě jsou tisíce trpkých připomínek temné historie Německa. Německo pracovalo a pracuje usilovně na tom, čemu tady říkají Vergangenheitsbewaeltigung, zvládnutí minulosti. Mají tu přísné zákony proti trestným činům páchaným z nenávisti.

Přesto však město Saská Kamenice zažilo masové demonstrace s neonacistickými podtóny a minulý týden se konaly podobné, ale menší demonstrace v Koethenu, asi dvě hodiny autem odsud. A co víc, protiimigrantská strana AfD je nyní oficiální opoziční stranou v německém parlamentě a má tam 92 poslanců. Ti popírají, že by měli jakékoliv vazby na extremisty, avšak my jsme hovořili s jedním extremně pravicovým předákem, který je přesvědčen, že jejich strana otevírá dveře pro názory, jaké zastává právě on.

Nechceme mu poskytnout žádnou publicitu, ale chceme namísto toho ukázat, do jak velké míry si tyto okrajové postavy nyní myslí, že mohou mluvit na veřejnosti. Zřejmě shledáte některé jeho názory šokující.

Pokud bylo město Koethen v Sasku před minulou sobotou známo něčím, byla to hudba. Johann Sebastin Bach tu začátkem osmnáctého století žil a skládal po dobu šesti let.

(nacistická, štěkavá němčina)

A pak je tady tohle: Nejsou to archivní nahrávky z nacistické éry, ale projev z minulé neděle. Oko za oko, zub za zub, vykřikuje tu drsný hlas. Patří notoricky známému místnímu ultrapravicovému extremistovi, Davidu Koekertovi. On a dalších 500 ultrapravicových aktivistů pochodovali   městem Koethen po smrti dvaadvacetiletého Němce, který zemřel o minulém víkendu. Němec utrpěl během hádky s dvěma afghánskými uprchlíky selhání srdce. Oba Afghánci jsou nyní ve vězení a úřady vyšetřují podezření ze zabití.

Avšak zdejší ultrapravicový aktivista Koekert hovoří o této tragédii jako o dalším případu toho, co nazývá "rasovou válkou". Koekerta  vyšetřovala místní policie za šíření hate speech, rasové nenávisti. V jeho domovském městě Gleiz mu bylo zakázáno kandidovat  na starostu. Je to manažer stavební firmy a je hrdý na to, že dokáže mobilizovat větší počty ultrapravicových stoupenců. Jeho přístup na sociální sítě a na Paypal byly nyní zablokovány. A jeho tetování je na něm to nejméně šokující.

Matt Frei: V tom svém projevu v Koethen minulý týden jsi hovořil o "rasové válce".

David Koekert: Válka je vždy spojována s bombami a granáty a tak, ale válku je také možno vést jinými prostředky. Jako když se nahrnete do země a vy přijdete o kontrolu nad situací. Takže různé rasové skupiny projevují takové násilí, že se Němec stává trvale obětí.


Matt Frei: Ty jsi říkal "Oko za oko a zub za zub." Co tím myslíte?

David Koekert:
Je to z bible. Mělo to platnost tehdy. Mělo by to mít platnost i dnes. Nesmíme zapomínat, že mimo verbální výměny názorů vyžaduje každá akce reakci. Tak tomu je.

Matt Frei: To znamená, že musí být dovolena nenávist vůči cizincům?

David Koekert: To nikdo neřekl.

* * *

Matt Frei:
To nikdo neřekl, řekl mi. Ale úřady se obávají opaku. Extremní pravice skanduje v Koethen "Národní socialismus (Nacismus)! Teď! Teď! Teď!"  Což vyvolává tuto otázku:

Matt Frei: Jsi neonacista?

David Koekert: Co myslíš výrazem NEOnacista. To je zase taková věc. Předtím jste se mě ptal, jestli jsem rasista.

Matt Frei: Ano, nebo NE. neonacista?

David Koekert: Co to znamená, neonacista. V překladu to je NOVÝ nacista. To si nemyslím. My jsme vlastenci, národně zaměření lidé, kteří jsou nyní politicky aktivní.


Matt Frei: Kde stojíš ohledně Adolfa Hitlera?

David Koekert: Byl to politik z 20. století. Co víc mám říct. Osobně jsem ho neznal.

* * *

Matt Frei: Extremisté jako Koekert vykřikovali na okraji německé politiky po léta. Klíčovým rozdílem je, že nyní mají pocit, že dostali moc, že jsou legitimizováni, tím, co se stalo v německém parlamentě.

Alexander Gauland, šéf strany Alternative fuer Deutschland, promluvil ve středu:

"Když tolik těch uprchlíků páchá zločiny, je konec naší trpělivosti."

Martin Schulz,  bývalý šéf sociálních demokratů, zuřil: "Tohle je takový jazyk, který jsme slyšeli v tomto parlamentě před velmi dlouhou dobou. Je to rétorické znovu ozbrojení se. Demokraté se proti tomu musejí postavit a učinit to hned teď."

S 92 poslanci je AfD třetí největší strana v německém parlamentě. Posílila loni na zákĺadě otevřeně protimigrantské agendy. A i když AfD tvrdí, že nechce mít nic společného s extremní pravicí, extremní pravice to vidí jinak.

* * *

Matt Frei: Poskytuje vám AfD v německém parlamentě alibi? Umožňuje vám říkat věci, které jste zatím neříkali?

David Koekert: AFD samozřejmě otevírá dveře. Mezi nimi jsou určitě lidi, s kterými můžeme spolupracovat a s nimiž rádi spolupracujeme.

Matt Frei: A oni rádi spolupracují s vámi.

David Koekert:  Ano, musíme říci, že bez povšimnutí veřejnosti to funguje velmi dobře.

* * *

Matt Frei: V malebném Koethen se plánují další demonstrace. Jako mnoho měst ve východním Německu, i toto hlasovalo silně pro AfD. A místní sociálnědemokratický starosta má starosti s tím, jak neutralizovat politickou časovanou bombu na jeho starobylých ulicích. Modlitba je jednou možností, i když kdo ví, zda dokáže neutralizovat strach a nenávist.


V kostele je Samil Džudžu, stavebník z Damašku. Muslim. Samil se stal uprchlíkem před třemi lety a od té doby neviděl svou sedmiletou dceru.

Samil Džudžu: Myslím, že musejí mít trochu více otevřenou mysl a přestat se nás bát. Nemáme nic proti nim. Oceňujeme je. Přijali nás. Zatímco naši bratři v arabském světě uzavřeli před námi své hranice. Mohl jsem jet do Mekky, to bylo nejblíže. Ale podívejte se na mě, sedím teď v kostele. Ale Arabové pro nás neotevřeli hranice. Nechali nás na holičkách.

Nechci říct, že jsme všichni dobří. Existuje spousta lidí, kteří nechtějí být součástí této komunity. Je to fakt. Jsou lidi, kteří nemohou být součástí žádné jiné komunity. Protože co můžete říct lidem, kteří žili padesát nebo čtyřicet let ve své zemi, mluvili jediným jazykem, jedli jedno jídlo, viděli stejné tváře. Je obtížné přijít do Evropy. Je to obtížné, když je vám čtyřicet a musíte se naučit takový jazyk, jako je němčina, která je opravdu těžká.

Matt Frei:
A naučil jste se jí?

Samil Džudžu: Ano, už jsem se německy naučil. (mluví německy). Nevím, proč se nás bojí. Nás je tady asi 150. Jich je 30 000.

* * *

Matt Frei:
V tom všem je trpká ironie. Když Berlín před třemi lety otevřel své dveře téměř milionu uprchlíků, mnoho lidí v této zemi pociťovalo hrdost, že Německo překonalo monstra minulosti svou bezprecedentní velkomyslností. Avšak o tři roky později, ta monstra minulosti se vrátila. A to drsně. Německo je další na řadě. A válka o jeho duši začala být pěkně hnusná.

Matt Frei: Požádali jsme AfD o rozhovor, ale nebyli schopni nám nikoho opatřit. Skálopevně zdůrazňují, že s pravicovým extremismem  a s neonacisty nemají nic společného. Kancléřka Angela Merkelová a její socialističtí partneři v koalici hovoří nesmírně otevřeně a kriticky proti AfD a jejímu protiimigrantskému vyjadřování. Příští velkou zkouškou pro AfD i pro všechny středopravicové a levicové strany v Německu budou regionální volby v Bavorsku, kde AfD kouše po patách vládnoucí strany CSU. Právě do Bavorska přišla před třemi lety drtivá většina uprchlíků. A kdo by býval si tehdy pomyslel, jak toto konkrétní téma promění německou politiku.







0
Vytisknout
10350

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2018