Další z množství Trumpových lží: "Demokraté zfalšovali počet mrtvých v Portoriku!"

14. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


Poté, co se Donald Trump silně pochválil, jak dokonale loni v září zvládl pomoc hurikánem postiženému Portoriku, vyšlo najevo, že to nebylo pravda a že v důsledku nedostatečné pomoci po zásahu hurikánu zemřelo v Portoriku 3000 osob.

Trump na to reagoval lživým tvrzením, že si "tento počet mrtvých vymyslela Demokratická strana, abych vypadal co nejhůře."

Deník Washington Post upozorňuje, že během 592 dní od začátku svého funkčního období Donald Trump lhal 4713 krát. Zpočátku lhal "jen" asi osmkrát denně, v posledních třech měsících se lhaní výrazně zintenzívnilo a během této doby lže Trump v průměru více než patnáctkrát denně. ZDE
 

 

Vláda v Portoriku zvýšila oficiální počet mrtvých z 64 na 2975 po vydání výsledků výzkumu vědců z George Washington University. I když tento oficiální počet mrtvých byl zvýšen, jiné akademické instituce a tisk odhadovaly počet mrtvých na tisíce už v prosinci 2017. Trump ale tato zjištění ve čtvrtek zpochybnil:

"3000 lidí v Portoriku nezemřelo. Když jsem já z toho ostrova odcestoval, měli asi 6 nebo 18 mrtvých. Pak se to moc nezvýšilo. Pak, až o hodně později, začali mluvit o velkých číslech, jako 3000...

To udělali Demokraté, abych vypadal co nejhůře, když jsem úspěšně získával Miliardy Dolarů na znovuvýstavbu Portorika. Jestliže někdo zemřel z jakéhokoliv důvodu, jako starobou, jen si je hned přidejte do seznamu. Špatná politika. Já miluju Portoriko!


 

Tvrzení, že Trump sehnal "miliardy" pro Portoriko, je také lež. Primátorka města San Jan, Carmen Yulín Cruz, reagovala na Trumpa na Twitteru:

"Takhle vypadá zapírání po zanedbání. Pane prezidente, v reálném světě lidi umírali a byla to vaše zodpovědnost. VÁŠ NEDOSTATEK RESPEKTU JE DĚSIVÝ!"



0
Vytisknout
7349

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2018