Šéf německé vnitřní rozvědky nucen vysvětlit své zpochybnění videí ultrapravicových útoků

12. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



Hans-Georg Maaßen, šéf německého Úřadu na ochranu ústavy, který nedávno několikrát spolupracoval s ultrapravicovou stranou Alternative fuer Deutschland, byl požádán parlamentním výborem, aby vysvětlil, proč zpochybnil pravost videozáznamů ultrapravicových útoků proti cizincům, jako je tento:


;


Hans-Georg Maaßen vystoupí ve středu před parlamentním výborem ministerstva vnitra uprostřed četných požadavků, aby rezignoval na svou funkci. Řekl totiž v rozhovoru, že četné videozáběry, šířící se po sociálních sítích, na nichž ultrapravicoví demonstranti útočí na cizince, mohly být "zfalšovány" a že "neexistují důkazy", že ultrapravicoví aktivisté pronásledovali cizince.

Podle pozdějších tiskových zpráv   Maaßen později od svých původních tvrzení do určité míry ustoupil. Vyjádřil se, že určité konkrétní video, zaznamenávající útoky ultrapravičáků, nepovažuje za falešné, a řekl, že byl špatně pochopen. Údajně ho překvapilo, jak rychle média a politikové byli ochotni videa z útoků v Chemnitz považovat za autentická.

Po událostech v Chemnitz došlo k dalším ultrapravicovým násilnostem v městech Köthen a Halle.

V pondělí večer se v Halle shromáždilo asi 450 ultrapravicových aktivistů. Někteří z nich plivali na policii a skandovali nacistický pozdrav Sieg Heil a hajlovali. Policie několik lidí zatkla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8652

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2018