Povzbuzující: Zdá se, že je ruská vojenská rozvědka úplně neschopná

13. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Kdo v GRU proboha rozhodl, že tento interview je dobrý nápad??


Ruská vládní propagandistická televize RT odvysílala nevýslovně trapný rozhovor s dvěma muži, jejichž kroky fotograficky zdokumentovala britská policie. Muži, podle britské policie agenti ruské vojenské rozvědky GRU, přiletěli do Londýna, DVAKRÁT navštívili město Salisbury, prošli kolem domu Sergeje Skripala, vrátili se do Londýna a odletěli do Moskvy. Účelem jejich návštěvy bylo podívat se v Salisbury na věž tamější katedrály, "nejslavnější na světě". Jeli se na tuto věž podívat z Londýna ne jednou, ale hned DVAKRÁT, ve dvou po sobě následujících dnech. Stěžovali si, že jejich nevinnou turistickou prohlídku v Anglii problematizovalo sněžení - a tak odletěli do - zasněžené - Moskvy.

V rozhovoru oba muži vystupují neuvěřitelně nervózně a trapně, s dlouhými pauzami. Vystupovali v té televizi jak odsouzenci.

Jak napsal reportér deníku Guardian Shaun Walker: "Kdo v GRU měl proboha ten nápad poslat ty muže do televize?"

Že je GRU úplně neschopná, by naznačovalo i to, že se oběma agentům Sergeje Skripala nepodařilo usmrtit.


Alec Luhn, Guardian: Myslím, že tohle uzavírá debatu o profesionalismu ruské vojenské rozvědky GRU. Údajné alibi útočníků na Skripala je, že se "jeli podívat na slavnou katedrálu v Salisbury":

Shaun Walker, the Guardian:

Pátek - odletěli do Londýna, ubytovali se v špinavém hotelu ve východním Londýně

Sobota - odjeli do Salisbury podívat se na slavnou 132 metrů vysokou věž slavné krásné katedrály

Neděle - jeli ZNOVU do Salisbury znovu se podívat na tu nádhernou věž

Neděle večer - okamžitě odletěli do Moskvy

To se zdá být legitimní.

V pětadvacetiminutovém rozhovoru se RT nepodařilo zeptat se Boširova a Petrova, proč byly v jejich hotelu nalezeny stopy novičku, proč neexistují žádné důkazy podporující jejich vysvětlení, proč šli k domu Sergeje Skripala v den, kdy byl otráven a ne ke katedrále, kterou chtěli údajně navštívit...



0
Vytisknout
10723

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2018