Merkelová ostře a důrazně odsoudila ultrapravicové útoky v Německu

12. 9. 2018

čas čtení 1 minuta


Kancléřka zdůraznila v parlamentu, že násilí a nacistická hesla jsou neodpustitelné


Angela Merkelová odsoudila ultrapravicové násilí ve východním Německu v neobvykle vášnivém projevu v německém parlamentě. Zdůraznila, že vyvolávat nacistická hesla a páchat při tom násilí je neodpustitelné.

Při projevu ji přerušoval Alexander Gauland, šéf ultrapravicové strany Alternative fuer Deutschland. Obvinil ji, že svou imigrační politikou rozdělila Německo, ohrozila mír a šíří fake news tím, že tvrdí, že ultrapravicoví násilníci honili v ulicích cizince.

 

Merkelová v reakci na Gaulandovy bláboly zdůraznila, že "neexistuje omluva ani vysvětlení pro vyvolávání davové nenávisti, pro užívání násilí, pro nacistická hesla, pro nepřátelství vůči lidem, kteří vypadají jinak, vůči majiteli židovské restaurace, ani pro násilné útoky na policii".

Martin Schulz, bývalý šéf německých sociálních demokratů, Gaulanda přerušil a řekl, že Gauland "patří na hromadu hoven v německé historii".

Ve středu byla zveřejněna policejní zpráva, z ních vyplývá, že pravicoví extremisté skutečně honili cizince v ulicích Saské Kamenice.

Od 19. hodiny večerní několik policistů informovalo o příjezdu stále většího počtu chuligánů do města. Ve 21.42 policie ve městě hlásila, že "maskovaní pravičáci hledají cizince". Ve 21.47 policie informovala, že "20 až 30 maskovaných osob ozbrojených kamením směřuje k židovské restauraci Brühl". Okna restaurace byla rozbita a majitel restaurace Uwe Dziuballa byl kamenem zraněn. Maskovaní muži na něho křičeli: "Vypadni z Německa, ty židovské prase."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8130

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2018