Nepokoje v Saské Kamenici: Policie identifikovala šest hajlujících demonstrantů

7. 9. 2018

čas čtení 2 minuty
Policie identifikovala šest lidí, kteří během protestů v Saské Kamenici (Chemnitz) použili ilegální nacistický pozdrav, informují německá média. Zemské ministerstvo vnitra v Drážďanech zprávu potvrdilo.


Ve dvou případech použilo státní zastupitelství u okresního soudu v Saské Kamenici zrychlenou proceduru.

"Nyní je důležité, aby zrychlené procedury byly uplatněny svižně, aby pachatelé byli rychle usvědčeni a potrestáni. Vláda práva musí ukázat, že je schopna jednat," prohlásil saský ministr vnitra Roland Wöller (CDU).

Vyšetřovatelé se zabývají případy ultrapravicových demonstrantů, kteří během protestů v Saské Kamenici použili ilegální hitlerovský pozdrav. Nepokoje vznikly po fatálním pobodání muže, jehož se údajně měli dopustit dva přistěhovalci. Policie pátrá po třetím podezřelém.

Videozáznamy a fotografie ze Saské Kamenice ukazují ultrapravicové demonstranty zdvihající ruce k nacistickému pozdravu.

Svastika a další nacistické symboly jsou v Německu zakázány. Ti kdo jsou přistiženi při porušování zákona mohou dostat pokutu, nebo čelit nepodmíněnému trestu v trvání až tří let.

První případy šesti podezřelých mohou být projednány počátkem příštího týdne. Zrychlená procedura vyžaduje dokončení procesu do šesti týdnů.

První případy se týkají dvou podezřelých: Dvaatřicetiletého a třiačtyřicetiletého muže ze Saské Kamenice. Měli použít nacistický pozdrav na veřejném shromáždění v Kamenici dne 27. srpna, uvádí kancelář generálního prokurátora.

Jeden z mužů je dále obviněn z několikanásobné urážky policisty.

Incident v Kamenici následuje po odvolání dvou policistů v Bavorsku kvůli podezření, že hajlovali.

V prohlášení vydaném o víkendu policie tvrdí, že oba policisté a třetí muž, patrně příslušník bezpečnostní služby, byli obviněni z vykřikování protipřistěhovaleckých hesel a hajlování v restauraci ve městě Rosenheim.

Poté co se objevily videozáznamy z Kamenice, spolkový ministr zahraničí Heiko Maas prohlásil: "Pokud lidé opět pochodují ulicemi s nacistickými pozdravy, naše stará historie nás nutí rezolutně bránit demokracii."

Ministr vyzval občany, aby "vstali z gauče a promluvili," a dodal: "Pokud se v našich ulicích opět objevuje hitlerovský pozdrav, je to pro naši zemi hanbou."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6898

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2018