EU Observer píše o nebezpečí ultrapravicových bojůvek v ČR, ve Slovinsku a na Slovensku

6. 9. 2018

čas čtení 1 minuta
 

České a slovinské úřady vyjádřily znepokojení nad vznikem ozbrojených protiuprchlických polovojenských organizací ve svých zemích. Nedlouho předtím bylo odhaleno, že gang motocyklistů s vazbami na Kreml má na Slovensku polovojenskou základnu s tanky a obrněnými transportéry.

BIS vyjádřila obavy z organizace jménem Národní domobrana. Mnozí její členové jsou silně xenofobní, rasističtí a zcela odmítají orientaci české vnitřní i zahraniční politiky.



Národní domobrana má až 2500 členů v 90 pobočkách a "hlídkuje" v některých malých českých městech, jako je Nymburk, a hledá migranty.

Má vazby na místní policii a podporu od ultrapravicové strany Národní demokracie. K jejím ideologickým předákům patří David Buchtel, český akademik, který vydává letáky, podle nichž NATO plánuje "okupovat" ČR a vnutit jí migranty.

České ministerstvo zahraničí varuje, že tyto organizace zosobňují riziko násilných protestů, jako byly nedávné protiimigrantské nepokoje v Saské Kamenici.

Ve Slovinsku zveřejnil ultrapravicový politik Andrej Šiško video na Facebooku, v němž vystupuje s asi sedmdesáti maskovanými muži se samopaly. Přísahali, že budou "hájit bezpečnost a pořádek ve Slovinsku". Šiškova politická strana Jednotné Slovinsko usiluje o ochranu etnické čistoty Slovinska.

V červenci natočili novináři v Dolné Krupě, asi 50 km od Bratislavy, polovojenský cvičební tábor Nočních vlků, motocyklistického gangu s vazbami na Moskvu. V táboře byly obrněné transportéry a tanky, které mu poskytlo vojenské muzeum.

Představa "invaze migrantů" ve střední Evropě je zcela falešná.

ČR přijala z Řecka a Itálie jen 12 migrantů a loni poskytla politický azyl jen 145 osobám.

Slovensko poskytlo loni azyl 152 osobám.

Český premiér Andrej Babiš se připojil k silné protiuprchlické rétorice maďarského a italského politického vedení. Protiuprchlická rétorika vede i na Slovensku i ve Slovinsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 
 

 

0
Vytisknout
8476

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2018