Obama zaútočil na Trumpovu "politiku strachu a hněvu"

7. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


Barack Obama ostře kritizoval Trumpovu Ameriku. Zaútočil na Donalda Trumpa poprvé jménem v projevu, v němž odmítl "politiku strachu a hněvu".

Apeloval na voliče po celých Spojených státech, aby obnovili "zdravou demokracii" a odmítl taktiku Donalda Trumpa a Republikánů ve Washingtonu jako bezprecedentní hrozbu budoucnosti USA.

"Vyvolávat kmenové nálady, vyvolávat strach, stavět jednu skupinu lidí proti druhým, říkat lidem, že pořádek a bezpečnost by byly obnoveny, kdyby nebylo těch lidí, kteří nevypadají jako my, anebo nemluví jako my, anebo se nemodlí jako my - to je stará učebnice, tak stará jako sám čas," řekl Obama.


"Nezačalo to s Donaldem Trumpem. Trump je příznakem, nikoliv příčinou. Trump jem využívá resentimentů, které politikové vyvolávali po mnoho let.

Když je v naší demokracii vakuum, když nejdeme k volbám, když považujeme svá základní práva a své základní svobody za automaticky dané, zakoření politika strachu a defenzívnosti."

Obama pronesl tento projev na University of Illinois, kde dostal cenu za etiku ve vládě.

Obama tímto projevem dal najevo, že bude otevřeně kritizovat Donalda Trumpa. V pátek ostře odsoudil politické klima, které vzniklo za Trumpovy vlády a za vlády Republikánů v Kongresu.

5ekl: "Co se to stalo s Republikánskou stranou? Není konzervativní, to přece není normální - je radikální. Za posledních několik desetiletíá bohužel zakořenily v Republikánské straně politika konfliktů, nenávisti a paranoie."

Obama hovořil o vzestupu ultrapravice a o tom, jak ultrapravice šíří konspirační teorie - včetně teorií, že se Obama nenarodil v USA - i že útočí na "vědu a fakta". Kritizoval skutečnost, že Trump útočí na vlastního ministra spravedlnosti Jeffa Sesionse a snaží se ochromovat FBI a ministerstvo spravedlnosti, které vyšetřuje jeho kampaň. Zmínil se i o tom, že Trump učinil rovnítko mezi bělošskými supremacisty a levicovými aktivisty v Charlottesville.

"My jsme Američané. Od nás se očekává, že se postavíme proti násilníkům  - ne, že je budeme následovat. Od nás se očekává, že se postavíme proti diskriminaci, a naprosto jasné je, že se máme jasně a jednoznačně postavit proti sympatizantům s nacisty. Jak těžké to může být, říci, že nacisté jsoiu špatní?"

"Je to dnes pozoruhodná doba. A je to nebezpečná doba," řekl. "Za dva měsíce budeme mít šanci vrátit určitou míru rozumu do naší politiky. Existuje jen jediný nástroj proti zneužívání moci, a to jste vy a váš hlas," řekl studentům.


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

USA
0
Vytisknout
9600

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2018