Sedmnáctý listopad je dobré datum na svržení vlády

31. 10. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 3 minuty

Nesmíme brát příliš vážně rozepře a spory ve vládní koalici. Neberme vážně ani blafování ohledně ukončení vlády a neberme vážně plané hauzírování hrozbou předčasných voleb. Půjdeme-li k jádru koaličního sporu, zjistíme, že jde o věci druhořadé. Předmětem sporu není "CO". Předmětem sporu je "JAK". Spor není o zavedení druhého pilíře důchodového pojištění s vyvedením financí z dosavadního průběžného systému do privátních finančních skupin. Čili vyvedení státních peněz do soukromých rukou. O tom spor není. Spor není ani o nehorázném, takřka kriminálně závadném způsobu vyrovnání státu s církvemi. O tom ve sporu rovněž nekráčí. Přestože vyrovnání je evidentně nastavené pro jednoduše snadné tunelování. A proč zrovna tolik snahy a tlaku v tuto z ekonomického hlediska nejméně vhodnou dobu? No protože taková příležitost přiživit se a podílet se na "rozkradení" takového množství peněz může být příležitostí poslední.

Jde tedy pouze o to, najít dohodu, kterou z cest ke společnému cíli se koalice vydá.

Vyostřený spor permanentně provázený plytkým blafováním a planým vyhrožováním ztrátou koryt a korýtek je pouhopouze o tom, jak na to, kde na to vzít. Dalším zvýšením daní, (dotkne se nás všech, většiny významně, menšiny okrajově), provázeným zastírací úlitbou ve formě proklamační populistické milionářské daně, nebo při snaze ODS, neztrácet zbytky voličů porušením slibu ohledně nezvyšování daní, pokrátit ještě více již tak zdevastované výdaje na zdravotnictví, školství, na aktivní politiku zaměstnanosti a podobně? Při realizaci hazardu s důchodovou reformou a s církevními restitucemi, to pro naprostou většinu občanů je prašť nebo uhoď.

To, že koalice se přeci jen k nějakým těm kompromisům doplazí, lze s úspěchem předvídat. Stejně, jako to, že výsledek bude znamenat tak či onak poškození markantní většiny občanů.

Připadá mě to, jakoby poslanci a poslankyně vládní koalice žili v nějaké uzavřené sektě, ve které jsou jim vymývánny zbytky svědomí a která nepřichází do styku s běžnou populací. Jinak by nemohli hlasovat pro církevní restituce, pro vyvedení financí prostřednictvím důchodové reformy a pro řadu dalších jiných věcí, jsoucích v přímém protikladu se zájmy naprosté většiny ze všeho lidu.

Předseda ČMKOS, Jaroslav Zavadil, prohlásil, že vláda ztratila po krajských volbách mandát vládnout. Bohužel, v reálu tomu tak není. Je velice smutné, že vláda může pokračovat ve vládnutí i po ztrátě důvěry občanů a je vrcholně trapné, že náš právní systém umožňuje vládnout s nezvoleným subjektem jakým je parta přeběhlíků zvaná "LIDEM". To, že koaliční poslankyně s koaličními poslanci něco takového nejen tolerují ale i pro něco takového hlasují, nasvědčuje, že jim o nic jiného než o korýtko nejde. Na poslanecký slib raději ani nemysleme.

Za dané situace kdy s vládou a koaličními poslanci nic nehne, mohl by být sedmnáctý listopad dobré datum pro svržení této naší opovrženíhodné vlády. Je to jen na nás, na občanech. Jen aby nebylo příliš pozdě a aby to alespoň ještě jednou prošlo bez výtržností a násilí.

0
Vytisknout
15480

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2012