Newyorský primátor Bloomberg podpořil Obamu za to, že podporuje opatření proti globálnímu oteplování

2. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Dopad superbouře Sandy na americké prezidentské volby se přímo projevil, když Michael Bloomberg, populární primátor New Yorku, otevřeně ve čtvrtek podpořil Baracka Obamu a kritizoval republikánského kandidáta Mitta Romneyho za to, že nepodporuje opatření proti globálnímu oteplování.

Bloomberg kritizoval Romneyho za to, že změnil své postoje ohledně globálního oteplování, přistěhovalctví, zbraní, potratů i zdravotnictví. Bloomberg uvedl: "Jsem přesvědčen, že Romney je dobrý a slušný člověk, a že by do Oválné pracovny přinesl cennou zkušenost podnikatele. Rozumí tomu, že Amerika byla vybudována na základě příslibu rovným příležitostí, nikoliv rovných výsledků. V minulosti také zaujímal rozumné postavené ohledně přistěhovalectví, protizákonných zbraní, potratů a zdravotnictví. Ale ve všech těchto oblastech změnil názor a dokonce se staví proti modelu zdravotnictví, který sám schválil jako zákon v Massachusetts."

Obamu také pochválil republikánský guvernér New Jersey Chris Christie za to, jak schopně prý reagoval na superbouři Sandy. Bloomberg nepatří k žádné americké politické straně. Původně byl demokratem, ale v roce 2001 přešel k Republikánům. Byl zvolen primátorem New Yorku jako Republikán, ale v roce 2007 se s tou stranou rozešel.

Bloomberg ve svém redakčním komentáři přivedl v prezidentské kampani globální oteplování, jimž se Obama a Romney skoro vůbec nevěnovali, do centra pozornosti. Řekl: "Naše klima se mění. A i když vzrůst výskytu extremního počasí, jaké jsme zažili v New Yorku a po celém světě, nemusí být důsledkem klimatických změn, riziko, že to důsledkem klimatických změn může být, by mělo přimět všechny zvolené politiky, aby podnikli bezodkladné změny."

Obama podnikl podstatné kroky na snížení emisí uhlíku a Romney v minulosti také, ale změnil svůj postoj k této věci.

Obamu podpořil také britský týdeník The Economist, který má v USA velkou čtenářskou obec. V redakčním komentáři týdeník poznamenal, že Romney je příliš daleko od centra politického spektra: "Tento list touží po tolerantním konzervatismu Ronalda Reagana, kdy 'malá vláda' znamenala, že stát nelezl lidem do ložnice ani do podniků. Romney neprojevuje žádné známky toho, že by tuto situaci chtěl znovu vytvořit," píše The Economist a dodává: "Romney má takový hospodářský plán, který bude fungovat pouze v tom případě, pokud nevěříte většině toho, co tvrdí. Navzdory všem svým nedostatkům dostal Obama americkou ekonomiku zpět z okraje propasti a vede se mu v zahraniční politice. Proto tento list Obamu podporuje."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5130

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2012