Čína otestovala už druhý bojový letoun páté generace

2. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve čtvrtek se na webu objevily letové fotografie prototypu druhého čínského letounu kategorie "stealth". Ukazuje to na rostoucí vyspělost čínského leteckého průmyslu kdysi odkázaného na bezlicenční kopie zastaralých sovětských strojů.

Nové fotografie ukazují "neviditelný" stroj ve vzduchu nedaleko města Šen-jang na severovýchodě země, kde jsou stejnojmenné stroje vyráběny. Letoun má vysunutý podvozek. Prototyp doprovázejí dvě stíhačky J-11 (licencovaná kopie ruského Su-27). Fotografie byly zřejmě pořízeny ve středu a let trval zhruba 10 minut.

Ross Babbage z australské nadace Kokoda a Greg Waldron ze singapurského časopisu Fliightglobal tvrdí, že J-31 je podle všeho zmenšenoou verzí letounu J-20 testovaného vloni na severovýchodě země ve městě Čcheng-tu.

Oba letouny patří do kategorie "stealth", nicméně skutečné parametry pokud jde o senzory, krycí materiály pohlcující radarové záření a další klíčové faktory zůstávají tajemstvím. Není rovněž známo, zda se některý z letounů dočká sériové výroby.

Menší a mrštnější J-31 je zřejmě určen pro roli záchytného stíhače, zatímco těžší J-20 je určen spíše k protizemním útokům v roli stíhacího bombardéru.

Technologické bariéry a vývojové náklady jsou u takového typu letounu enormní a USA mnoho let bojovaly s podobnými projekty koncipovanými ještě během Studené války.

Další významnou výzvou je vývoj vhodných pohonných jednotek. Zatím Čína spoléhala na ruské motory (dosud nepříliš vhodné z hlediska spotřeby či kouřivosti; může ovšem získat technologické vzorky i jinde, např. ve Francii - pozn. KD).

I tak ovšem vývoj hned dvou modelů páté generace, i když zatím pouze v prototypech, ukazuje na rychle rostoucí výkonnost čínského leteckého průmyslu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11096

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2012