Američtí Demokraté spoléhají při prezidentských volbách na levicově orientované ženy

4. 11. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 8 minut

Podle diskusí v laboratoři i na ulici jsem získal dojem, že Kanaďani dávají ve velké míře přednost Baracku Obamovi před novým uchazečem o funkci prezidenta, guvernérem Mittem Romneym. Nyní to potvrdily noviny statistickými údaji. Současně ukázaly, že bude výsledek voleb záležet na tom, jaká bude volební účast levicověji orientovaných Američanek.

Podle průzkumu veřejného mínění v Kanadě provedeného firmou Ipsos Reid jsou američtí Republikáni příliš pravicoví pro vkus většiny Kanaďanů. Velká většina by raději viděla vítězství dosavadního prezidenta a domnívá se, že Obamova vláda má lepší vztah ke kanadské vládě, než by mohla mít vláda případného prezidenta Romneyho - přestože byl Barack Obama proti stavbě masívního ropovodu Keystone XL, jímž se měla dopravovat ropa z albertských bitumenových písků na jih USA a přestože by osobní vztahy byly lepší mezi konzervativním kanadským ministerským předsedou Stephenem Harperem a Mittem Romneym.

Průzkum mínění byl proveden na vzorku 1017 kanadských občanů a vyplynula z něho 84%ní podpora pro B. Obamu. Dotázaní ho charakterizovali jako umírněného politika, který myslí na dobro občanů. Kanaďani ho považují za přátelského bez projevů americké nadřazenosti. Kanadské ženy ho podporují opravdu velkou většinou 88%, kdežto muži slabší většinou 79%. V Kanadě není žádným překvapením, že nejmenší podpoře 72% se těší nynějsí americký prezident v provincii Alberta, která je známá tím, že se přiklání spíše k pravici. Obamovo zamítnutí stavby ropovodu by tedy mohlo negativně ovlivňovat názory Alberťanů.

V jiném článku novin The Ottawa Citizen píše William Marsden o tom, jak odlišně hledí na Obamu a Romneyho americké ženy. Ukazuje to na příkladu paní Michele Workmanové a to proto, že ona byla během svého života na obou stranách hranice mezi Republikány a Demokraty.

"V mládí jsem byla proti přerušení těhotenství", řekla paní Workmanová. "Dokonce jsem zorganizovala přednášku známého aktivisty proti přerušení těhotenství v kostele, který jsem navštěvovala. Jako baptistka ve státu Kentucky jsem věřila církevní doktrině, která odmítala přerušení těhotenství a podporovala Republikány. Během života jsem ale viděla mnoho různých situací a svoje názory jsem změnila. Když mi bylo 58 roků, přestoupila jsem od baptistů k unitářům, vstoupila jsem do Demokratické strany a nyní jsem přesvědčena, že samotné ženy mají mít svobodu rozhodnout se pro nebo proti přerušení těhotenství". Taková změna názorů paní Workmanové je podle pana Marsdena velice neobvyklá, protože paní Workmanová stále žije ve státě, v němž hraje náboženství velice důležitou úlohu v životě všech občanů a má na ně i na politiku rozhodující vliv.

Ve Spojených státech jako celku není ale paní Workmanová bílou vránou. Je součástí neustále se zvětšujícího rozdílu mezi názory pohlaví. Začalo k němu docházet v 60. letech minulého století mezi Republikány a Demokraty. Dnes je ona a podobně smýšlející ženy faktorem, na který spoléhají Demokraté při nynějších prezidentských volbách.

Paní Workmanová dodala, že za svého života poznala těhotné ženy, které trpěly depresemi a strachem. "Viděla jsem děti trpící násilím a také zanedbané děti, protože rodiny si je nemohly dovolit nebo je nechtěly. Nemůže porodit dítě každá žena, která prostě otěhotněla. Neříkám, že se chce každá žena svého plodu zbavit, ale současně si netroufám rozhodovat o jejím osudu a soudit ji".

Rozdíl mezi pohlavími je dnes takový, že ženy dávají ve velké míře přednost Demokratické straně. V září to bylo podle průzkumu firmou Pew Center 56%:37%, ale v říjnu se rozdíl zmenšil na 50:40. Že by to bylo následkem teatrálního výkřiku paní Romneyové: "Americké ženy - já vás miluji"? V posledních týdnech se tedy politici Demokratické strany obracejí znova na americké ženy. Pan Romney se je snaží získat na svou stranu poukazováním na obtížnou ekonomickou situaci a současně tvrzením, že jako guvernér státu Massachusetts se snažil vytvořit ženský kabinet. Při té příležitosti pronesl nechvalně známý výrok, že jeho personál donesl "celé složky plné žen".

Poté, co guvernér Romney i jeho vice-prezidentský kandidát Paul Ryan prohlásili, že zruší zákon o svobodě rozhodování o přerušení těhotenství za všech okolností, tento problém se stal novým ústředním bodem volební kampaně, při níž ale hlavní slovo mají muži. Jedna studie dospěla k výsledku, že 81% všech zpráv na toto téma ve sdělovacích prostředcích pochází od mužů. Bylo by prý ale velkou chybou domnívat se, že ženy budou hlasovat čistě na základě svých pohlavních orgánů. Podle paní Workmanové mají ženy zájem i o zdravotní péči, vzdělání a stejné odměňování žen i mužů za stejnou práci. Zdravotní péče je podle jejího názoru ekonomickou záležitostí, protože mnoho žen v domácnosti úplně zavisí na příjmech svých manželů. Jestliže manžel zemře, onemocní, nebo ztratí své zaměstnání, celá rodina ztrácí zdravotní pojištění a podobně rodinné úspory a nakonec celý domek.

Paní Workmanová pracovala jako administrátorka pro společnosti Fortune 500. Zjistila, že vysoce kvalifikovaní uchazeči byli odmítáni, jestliže měli zdravotní problémy, které jednotlivé společnosti odmítaly pojistit. "Viděla jsem, že byli odmítnuti lidé, kteří měli plísňovou chorobu nehtů. Mnoho lidí nemá o takové situaci ani ponětí".

Paní Workmanová agituje pro zvolení B. Obamy, protože chce, aby byly potvrzeny zákony o zdravotní péči tak, aby každá rodina měla zdravotní pojištění, na které se může za všech okolností spolehnout.

Na Floridě opustila Republikánskou stranu paní Maribel Balbinová, administrátorka okresu Miami-Dade, a to proto, že Republikáni jsou proti tomu, aby se mohly ženy svobodně rozhodnout o přerušení těhotenství, jsou proti národní zdravotní péči, proti právům homosexuálů a proti stejnému odměňování žen i mužů. Řekla: "Bylo by to pro mne velice obtížné hlasovat pro kteréhokoliv republikánského kandidáta. Jsem především žena a z toho hlediska posuzuji každého kandidáta. Vnitřně jsem z 90% liberální". Sama se hodnotí jakožto "nezávislá".

Paní Workmanová obtelefonovává voliče zejména v Ohiu. Řekla, že snaha přesvědčit nerozhodné voliče v Kentucky a okolních státech Tennessee a Indiana je předem marná, protože velice mnoho lidí by nevolilo Obamu z toho prostého důvodu, že je černý. "Jsou to bílí lidé pravidelně chodící do kostela, kteří by nikdy nedali hlas černému politikovi. Mluvila jsem s jednou ženou, která se mnou souhlasila ve všech bodech naší diskuse, ale nedokázala se "zapřít", aby volila černého. Nedostatek tolerance je tedy také problémem žen", prohlásila na závěr paní Workmanová.

V laboratoři máme nového vědeckého pracovníka. Hned při seznamování mi řekl, že je velice zbožným muslimem, který se modlí pětkrát denně. Výsledky svých modliteb vidí ihned, když ho Bůh chytí za ruku (ukázal mi jak ho chytí) a přivede ho k výsledku, za který se on modlil. Bůh ho nikdy nezklamal a dostal ho tímto způsobem z Pakistánu do Kanady, čímž prý ho osvobodil. Kdyby to bylo tak jednoduché, mohl by nový kolega pomoci paní Workmanové, Balbinové a milionům dalších amerických žen, které touží po své vlastní svobodě i svobodě svých rodin.

0
Vytisknout
5631

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2012