Programátor: Hlasování v Hyde Parku lze snadno zfalšovat, dal jsem 1000 hlasů za hodinu

6. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva sdružení Koho volit

Pozn. red.: Hlasování při televizních pořadech je vždy zavádějící, protože nevychází z ověřeného sociologického vzorku obyvatelstva, je tedy "self-selecting" - hlasují jen ti, kdo mají k tématu intenzivní potřebu se vyjádřit. Seriozní televizní stanice NIKDY nepoužívají televizního hlasování pro politická témata, protože by tím vytvářely ve společnosti falešný dojem o politických preferencích.

Praha, 6. 11. 2012 -- Matematik a programátor Michal Škop ze sdružení KohoVolit.eu nedávno upozornil na podezřelé hlasování v pořadu Hyde Park s odstupujícím ministrem Jaromírem Drábkem (TOP 09). Nyní se mu podařilo velmi snadno hlasovat 1150krát během jedné hodiny a tím zcela zvrátit výsledek hlasování. A to není jediný problém pořadu Hyde Park.

Michal Škop z KohoVolit.eu říká: "Abych ukázal, že to funguje, změnil jsem výsledek hlasování u pořadu s Petrem Gazdíkem z 19. května 2012. Během hodiny (stejně jako trvá pořad) jsem ze 732 kladných hlasů (31% podpora) udělal 1895 hlasů (74% podpora)."

"Zabezpečení hlasování v Hyde Parku je na poměrně nízké úrovni, podařilo se mi ho prolomit během asi půl hodiny. Pro mnoho lidí je snadné výsledek hlasování ovlivnit dle svého přání. To může být nebezpečné zejména s ohledem na plánované prezidentské debaty v tomto pořadu," říká Michal Škop.

A dále dodává: "Problematické je, že tyto výsledky jsou uváděny jako názor diváků. A dále žijí svým životem jako fakt, ač může jít o výsledek počítačového ovlivnění. Například v BBC by taková anketa být nemohla."

Důležité je, že pokud k ovlivnění hlasování v pořadu s Jaromírem Drábkem skutečně došlo (což je pravděpodobné), ČT nejspíše snadno umí zjistit, odkud byl útok proveden. Pokud to bylo stejně nebo obdobně jako pokus Michala Škopa, lze důkazy najít pomocí nástroje Google Analytics. ČT ale zatím výpis z Google Analytics odmítá zveřejnit.

Stejně tak se ČT zatím nevyjádřila k tomu, že se grafy průběhu sporného hlasování u Jaromíra Drábka liší (jeden byl ukázán v pořadu a druhý je nyní na webu). "Jsou tady závažná podezření, že se ovlivňovalo hlasování v pořadu s tehdejším ministrem a dnes stále vládním poslancem Jaromírem Drábkem. ČT by se k tomu měla postavit čelem a přestat ignorovat oprávněné dotazy týkající se jak tohoto konkrétního pořadu tak i obecně hlasování v Hyde Parku, padni komu padni," uzavírá Michal Škop.

0
Vytisknout
11358

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2012