Návrat do feudalismu

8. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Úžasnou výhodou církevních restitucí, které včera schválila Sněmovna většinou 102 hlasů proti vůli opozice a většiny národa, je to, že za 30 let se církve budou platit samy ze svých peněz a nikoli z peněz daňových poplatníků. Je ovšem otázka, zda v té době budou církve ještě existovat jako organizace s desítkami či stovkami tisíc věřících. Spíše se zdá, že zbude jen pár funkcionářů, kteří budou sedět na obrovských majetcích s nesmírným ekonomickým vlivem na celou společnost.

Církvím se má "vracet" 78 miliard korun v nemovitém majetku a 59 miliard jako "finanční náhrada". Tuto finanční náhradu má stát splácet po 30 let každoročně 2 miliardami. Kromě toho bude ještě příštích 17 let stát církve podporovat. Slyšel jsem dnes ráno v Radiožurnálu, jak jsou obce rády, že budou konečně majetkové poměry vyjasněny, protože mají s církevními pozemky své plány.

Sebevražedné rysy vládní koalice

8. 11. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Pro pozorovatele zvnějšku je pozoruhodné, že Nečasova vláda a různí parlamentní přeběhlíci, kteří ji podporují, naprosto drze schvalují opatření, proti nimž se staví drtivá většina občanů. Ve srovnání s ní je například konzervativní vláda britského premiéra Davida Camerona zcela nemožná :) - za poslední rok se pokusila prosadit snad dvacet nepopulárních opatření, ale jakmile se proti nim vzedmula vlna občanské nespokojenosti, vždycky udělali britští konzervativci obrat o 180 stupňů.

Tato česká vláda opakovaně prosazuje v parlamentě razantní a dalekosáhlé změny proti vůli obyvatelstva a jen s minimální, často naprosto pochybnou parlamentní většinou. Bylo vůbec při včerejším hlasování spoléhání na (nepravomocně) odsouzeného korupčníka vůbec legální? (Ze zahraničního hlediska je pozorovateli i nepochopitelné, že vláda si klidně z parlamentu odstraní několik poslanců, kteří s navrhovaných opatřením nesouhlasí, a nahradí je jinými!! V demokracii, jakou je třeba Británie, se ve volbách volí individuální osobnosti. Je naprosto nepřijatelné, aby vládnoucí strana zvolené poslance odstranila a nahradila je jinými! Když poslanec během funkčního období zemře, konají se v daném volebním okrsku samozřejmě doplňovací volby!)

Je zjevné, že jednáním proti vůli většiny občanů se česká vládnoucí koalice odsuzuje do zapomnění. Je fascinující, že to jejím členům, jak se zdá, nevadí. Bylo by dobré zjistit, co je motivuje. Žijí skutečně v takové izolaci, že si myslí, že jednají správně? (Chytří moc nejsou, to je pravda, takže možné by to bylo.) Nebo doufají, že před příštími volbami se jim podaří vytvořit zase na poslední chvíli nějakého strašáka proti levici, takže blbý národ pro ně bude znovu hlasovat? Nebo - podobně jako v afrických korupčních státech - je cílem jejich jednání ekonomicky se zabezpečit, ať přijde jakákoliv potopa?

Jedna věc je ovšem zjevná. Česká vládní koalice může takto jednat, protože se proti ní nepozvednou žádné protesty. Bědování diskutérů na fórech IDnes mohou Nečas a Kalousek pohodlně ignorovat.

HNUTÍ ZA PŘÍMOU DEMOKRACII:

Vládní koalice korupčníků a podvodníků musí odejít

8. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Plzeň 8. listopadu 2012 - Hnutí za přímou demokracii vydalo tiskové prohlášení, ve kterém jednoznačně odmítá schválení nespravedlivých zákonů o církevních restitucích, o důchodové reformě a o zvýšení DPH. Zároveň vyzývá občany k masové účasti na demonstracích po celé naší zemi.

Mluvčí HzPD Milan Valach uvádí: "V nočním jednání schválila Poslanecká sněmovna nespravedlivý a nemravný dar církvím z majetku českých občanů. Několik hodin před tím schválila stejný dar soukromým důchodovým fondům v rámci tzv. důchodové reformy a rovněž schválila další ožebračování občanů cestou zvýšení DPH, které povede ke zdražení všeho zboží a služeb, bez nichž se občané neobejdou.

PŘEČETLI JSME:

Jiří Leschtina: Obdivuju Petra Nečase, že se mu podařilo schválit církevní restituce

8. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Souhlas této vlády s církevními restitucemi je o to obdivuhodnější, že je proti nim osmdesát procent veřejnosti. Zejména v poslední době i díky hysterickému odporu sociálních demokratů zákon vzbuzoval neuvěřitelné vášně. Jejich smutným symbolem budiž výzva spisovatelky a signatářky Charty 77 Lenky Procházkové, aby voliči v druhém kole senátních voleb za Prahu 7 podpořili komunistu Jiřího Dolejše. Jen proto, že je stejně jako ona proti nápravě velké komunistické krádeže.

Už jen fakt, že se vláda vydala proti takhle mocnému proudu veřejného mínění, je vkladem do politické kultury země.

Zdroj: ZDE

PŘEČETLI JSME:

Démonická genialita Petra Nečase

8. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Démonická síla geniality Petra Nečase konečně přináší hmatatelné výsledky. Jeho vláda svaté trojice v hodině duchů výročního dne Bílé Hory prosadila ve sněmovně nácvik rozdávání veřejného majetku, který byl lidmi této země nastřádán během tisícileté historie našeho křesťanství. Je to součást tajného plánu, jak dostat lidi do ulic a nedopustit, aby ti, kdo pro návrh církevních restitucí zvedli ruku, byli ještě někdy zvoleni do jakéhokoliv veřejného úřadu, píše Zbyněk Fiala.

Zdroj: ZDE

Asad komentuje možnou západní invazi do Sýrie

8. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Syrský prezident Bašár al-Asad v rozhovoru pro ruskou anglickojazyčnou televizi RT komentuje možnost západní invaze, jejíž pravděpodobnost po skončení americké volební kampaně významně vzrostla. (Američané si nepřejí další válku a Barack Obama se proto před volbami vyhýbal jakýmkoliv krokům směřujícím k účasti USA v dalších ozbrojených konfliktech. Teď jsou však již volby minulostí a on se na názory veřejnosti ohlížet nemusí.) Asad se domnívá, že invaze je nadále nepravděpodobná, nicméně pokud k ní dojde, bude znamenat zničení "poslední bašty sekularismu" v regionu a důsledky podle něj budou pociťovány v celé Eurasii.

Asadovi byl několikrát nabízen exil, on však nadále trvá na tom, že bude "žít v Sýrii a zemře v Sýrii".

V předvečer sedmnáctého listopadu

8. 11. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Údajní rebelové z ODS se odpoklonkovali, vláda, která vypadala ještě před víkendem na ručník, je najednou svěží jako rybička -- a plní svůj program, který někomu dozajista slíbila. Má to jedinou chybu -- nejedná se o občany ČR. V jejich zájmu totiž není ani přijetí fatálně špatně navrženého druhého pilíře penzijní reformy, kde chybí jakákoli garance státu -- a na penzijních fondech si nikdo nic nevezme (přijdete-li o své tvrdě vydřené peníze, vaše chyba), ani schválení tzv. církevních restitucí, které žádnými restitucemi nejsou.

Co se děje uvnitř ODS aneb Proč modří ptáci obrátili

8. 11. 2012 / Tomáš Franke

čas čtení 3 minuty

Nejprve několik otázek:

Proč Nečas chtěl, aby se o daních hlasovalo až po kongresu ODS?

Proč rebelové náhle zkrotli a vzdali se ochotně svých mandátů?

K čemu to tajnůstkaření na kongresu ODS?

Následující informace pocházejí od důvěryhodné osoby blízké ODS, která z pochopitelných důvodů chce zůstat v anonymitě.

O ústupu rebelů v ODS

8. 11. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 5 minut

V úterý 6. 11. 2012 v 18 hodin večer rebelové z ODS veřejně odpískali boj proti Kalouskovu daňovému balíčku, s nímž vláda spojila otázku důvěry. Ve středu 7. 11. 2012 se tři vůdci poslanecké rebelie v ODS -- Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr na jednání Sněmovny veřejně vzdali poslaneckého mandátu. Zbývající rebelové se v souladu se svým úterním vyjádřením podřídili. Radim Fiala se zdržel hlasování a poslanci Jan Florián a Tomáš Úlehla balíček a tím i vládu podpořili. S pomocí tří nově nastoupivších poslanců, kteří nahradili odstoupivší rebely, se vláda udržela nejtěsnější možnou většinou 101 hlasu. Za cenu vydírání, ekonomického nátlaku a možná i pokusu o vraždu poslance.

Obama zvolen, teď Franz

8. 11. 2012 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Prezidentské volby v USA mě zajímaly víc než jakákoliv politická krize v Praze (Brně). Možná je to nedostatkem správného vlastenectví, protože rádoby "prezidentské" billboardy s heslem "naše země, naše koruna", nebo "prezident do nepohody" mě neoslovují. Jednak proto, že jsou načichlé marketingovou prvoplánovostí srovnatelnou s reklamou na dovolenou v Chorvatsku, jednak proto, že i při veškeré úctě k vážnosti vnitropolitických problémů se jedná o mediálně sycené marginálie. Vedle prezidentských voleb v USA určitě.

Omyl Bohumila Kartouse

8. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

O tom, jak potřebný je "rezonující" reprezentant národa a státu, snad ani nelze polemizovat. Jde o fakticky o výběr osobnosti, která je pro většinu populace nejen akceptovatelná, ale navíc představuje uvěřitelný realistický ideál společný přirozeně většině lidí. Sociální nespravedlnost vzývají pouze sociopaté, a ti podle všeho nepředstavují většinu v žádné sociální entitě, píše Petr Ježek.

Útok na Franze je bez důkazů

8. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Franz jako rasista? Odkazujete na článek, aniž byste jakkoliv kriticky zhodnotili jeho věrohodnost a informace v něm obsažené. Domnívám se, že spíš než fakta předkládá autor své názory a dojmy, které vydává za objektivní realitu. Nenamáhá se cokoliv ověřovat, počínaje údaji o počtu podpisů, pokračuje přes "důkazy" o jeho krajně pravicové minulosti a konče tím, co představuje. Z projevů dr. Franze z posledních let ani týdnů nelze jakkoliv dovodit náchylnost ke krajní pravici či otevírání prostoru pro ni. Volí-li autor dr. Dienstbiera a v dr. Franzovi vidí alternativu ubírající hlasy jeho favoritovi, měl by to otevřeně říct a ne jen pomlouvat. Ono i tento výpad lze považovat za důkaz, že dr. Franz určité šance má, stojí-li někomu za to psát difamační článek, upozorňuje Jan Potměšil.

Náměstek mosteckého primátora Novotný (ČSSD) vyzývá horníky k násilí

7. 11. 2012 / Jan Rovenský

čas čtení 1 minuta

Pokud tomuto textu v Parlamentních listech rozumím správně, vyzývá v něm autor hornické odboráře, aby si na příští demonstraci vzali klacky a hole, protože lidé, kteří mají na problematiku těžby uhlí jiný názor, než má pan Novotný a odboráři, si mírumilovnou demonstraci "nezaslouží". V textu pan Novotný explicitně (byť v jiné souvislosti) jmenuje mne a pana poslance Šťovíčka.

Co naši páni politici nechtějí slyšet

8. 11. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Mnozí pánové v čele s premiérem Nečasem, ministrem Kalouskem, případně jejich náměstky a podržtaškami nás víc než je zdrávo častují údajnými těžkými a nedozírnými následky pro naši ekonomiku v případě neodsouhlasení "zázračného" (zřejmě již vánočního) dárku v podobě daňového balíčku. Tyto obavy vyjadřují možným snížením ratingového hodnocení k horšímu, což by prý vedlo nejen ke škarohlídství některých lidí z bankovního sektoru, ale ve svém důsledku údajně i další zhoršení celkové situace ve státě. Než jsem ovšem stačil tento úvod napsat, mé obavy se naplnily a daňový balíček byl sněmovnou schválen. Ze zpráv však vyplývá, že balíček údajně prošel díky hlasu kooptovaného poslance ODS, nepravomocně odsouzeného na 6 let za podplácení. Zkrátka, ODS se nejen nezmění, ona se ještě více znemožňuje. Ale že až tak? Teď nevím, zda mám ve svém uvažování pokračovat, nebo to zrovna zabalit. Nicméně, alespoň to zkusím.

Uhdeho bobřík odvahy

7. 11. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 16 minut

Rada České televize projednávala ve středu stížnost na generálního ředitele Petra Dvořáka. Ten odmítl vydat redaktorovi Lidových novin Němečkovi informace o platech devíti manažerů ČT, přestože ho pravomocný rozsudek soudu po předchozím odmítnutí žádosti podle zákona 106/1999 Sb. donutil vydat Němečkovi platy dvou jiných manažerů. Tehdy Česká televize poslechla. V analogickém případě nikoliv. Němeček označil ve stížnosti postup generálního ředitele za pohrdání soudem. Vášnivá diskuze členů Rady, kteří jsou dle zákona zástupci veřejnosti, nehájila kupodivu právo občanů na informace a právo stěžovatele na právně předvídatelné chování instituce veřejné služby ve veřejném zájmu, ale právo generálního ředitele odporovat soudu. A stěžovatel se může klidně soudit znovu... A nebo si trhnout nohou.

Čestnou výjimkou této přehlídky právního nihilismu a pohrdání občany i novináři byli předseda Rady, bývalý předseda Parlamentu Uhde, který odvážně navrhl na počátku diskuze usnesení doporučit generálnímu řediteli vyhovět stěžovateli v plném rozsahu, a radního Mezulánika, který navíc pojmenoval ve svém návrhu usnesení konání generálního ředitele jako porušení zákona a hlavně - porušení Kodexu České televize.

Audioznáznam projednávání bodu "Stížnost Tomáše Němečka" Radou České televize 7.11. 2012 MP3

Co znamená vítězství Baracka Obamy pro českou levici?

8. 11. 2012 / Michael Kroh

čas čtení 2 minuty

Mezi mnoha komentáři k výsledkům prezidentských voleb v USA jsem zaznamenal i drobnou poznámku Karla Dolejšího na facebooku, podle níž je jejich hlavním výsledkem, že válku rozpoutá mírumilovný a sympatický Obama, namísto jestřába z řad Republikánů. Souhlasím s Dolejším, že nadměrný jásot není namístě a že pro vývoj ve světě nebude mít volba demokrata příliš odlišný dopad, než by mělo vítězství Romneyho. Navíc, když Obamovy úmysly bude brzdit republikánská síla v Kongresu a USA už dlouho nejsou suverénním pánem světa. Zní to sice trochu nadneseně, ale pro světový vývoj může mít možná větší vliv, kdo se stane za pár dnů šéfem čínské komunistické strany.

Kam můžete psát Romanovi Smetanovi?

8. 11. 2012 / Milan Daniel

čas čtení < 1 minuta

Zatímco lidé (nepravomocně) odsouzení za korupci jsou nebo se mohou stát v Česku poslanci, na odsouzence Romana Smetanu, který některé politiky označil za darebáky a zloděje, dopadl trest jako železná pěst.

Právě nyní se jeho sto dní láme do druhé poloviny. Aby mu to lépe utíkalo, můžete mu napsat na adresu:


Roman Smetana
Vězeňská služba ČR
Věznice Rapotice
Lesní Jakubov 44
675 71 Náměšť nad Oslavou

Buďte prosím shovívaví, pokud vám Roman neodpoví. Sympatizantů je mnoho, Roman Smetana je od léta nezaměstnaný a (aniž by kohokoli korumpoval) vyčerpal před svým zatčením prakticky veškeré své úspory. Vaše pohlednice nebo dopis mu však nepochybně udělá radost, v Lesním Jakubově asi moc zábavy nebude.

Politická patafyzika

8. 11. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Český stát už nedokáže dodržovat ani vlastní zákony a experti hovoří o zbytečnosti policie a státního zastupitelství, jestliže je systém postaven na zločinu. Takové projevy jsou zřejmě namístě, když se odsouzení stávají poslanci. Česká republika má ve vládě osoby zapletené do zpronevěry, mezi zákonodárci osoby podezřelé z trestných činů a dokonce za ně odsouzené, a i představitelé justice teď připouštějí, že ani jejich sféra státní moci nefunguje. Proti tomu všemu stojí představy o rychlé a radikální nápravě poměrů.

Sociální změny a proměny civilizace

8. 11. 2012

čas čtení 6 minut

Centrum globálních studií s partnerskými institucemi Vás zve na konferenci na aktuální téma "Sociální změny a proměny civilizace", která se bude konat 12. a 13. listopadu 2012 v Praze a 14. až 16. listopadu v Bratislavě. Součástí konference je výstava "Kartografie naděje: příběhy sociální změny" v Centru současného umění DOX. Další součástí konference bude prezentace nové knihy "Krize a politické křižovatky: rozhovory s českými politickými teoretiky", v níž své názory na problémy současné praktické politiky a politické teorie představují Vladimíra Dvořáková, Erazim Kohák, Marek Hrubec, Jan Keller, Petra Guasti a další autoři.

Bradáčová: Zrušme policii a státní zastupitelství, systém je založený na zločinu

7. 11. 2012

čas čtení < 1 minuta

Chybná legislativa podle Bradáčové umožňuje zneužívání trestního zákoníku v podávání nesmyslných a "šikanózních" žalob a kriminalizace osob, které jsou jinak účastníky civilního řízení.

Díky zneužívání trestního řízení se podle ní strany sporu, které této šikany využívají, snadno dostávají k citlivým informacím, s nimiž pak obratem nakládají v civilním řízení.

Zdroj: ZDE

Jak jsou spravovány peníze českých daňových poplatníků, když u evropských peněz to dopadlo tak hrozně?

7. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Už několikrát dříve jsem do Britských listů psal o tom, že Česko nedokáže dostat z EU všechny miliardy, které se jí nabízejí. Je to zejména díky tomu, že EU stále méně věří, že s těmi penězi se v ČR zachází poctivě. Nedávno jsme mohli číst, že přijdeme o cca 12 miliard. Europoslanec Březina mluví dokonce o 50 miliardách.

Vláda otevřeně závislá na korupci

7. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Včera jsem byl velmi překvapen tím, že poslanci Tluchoř, Šnajdr a Fuksa oznámili své rozhodnutí složit mandát. Tak čisté a k Nečasovi vstřícné řešení jsem od nich nečekal. Muselo to mít přece nějaký háček... A zdá se, že už dnes víme, jak se svou rezignací na svůj mandát ODS vlastně pomstili. ODS má totiž nyní nového poslance, Romana Pekárka, který byl -- nepravomocně -- odsouzen pro korupci. Pekárek má ode dneška imunitu a ODS další problém. Pekárek se odmítá mandátu vzdát a koalice nyní bude přemlouvat místo Tluchoře Pekárka. Opozice může právem poukazovat na to, že její poslanec Rath není zatím ani nepravomocně odsouzen a sedí zavřený ve věznici, aniž by mohl uplatňovat svůj mandát, zatímco Pekárek bude čile pobíhat po Sněmovně a hlasovat o zákonech. Křehká většina Nečasovy vlády bude stát na člověku, vážně podezřelém z korupce. To jistě podpoří její protikorupční zápal. Na odpornou politickou realitu v ČR dnes poukázal i předseda Nejvyššího správního soudu Baxa, který kritizoval velice nízkou kvalitu českého práva, produkovaného našimi zákonodárci. Stát podle Baxy nebývá schopen dodržovat své vlastní zákony.

Je pokračování Obamova prezidentství pro vnější svět dobrou věcí?

7. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

Historik Simon Schama: Schama: Víte, Obamovo nynější vítězství je vítězstvím reality. Filozoficky se Amerika zrodila z magického myšlení. Že napraví nejen vlastní svět, ale i ostatní svět. Tohle je někdy překážkou. Ten balík toho, co prodávali Republikáni, že stačí všechno deregulovat, nezvyšovat daně, vytvářeli falešnou představu sebevědomí nad Romneym, že Romney všechno napraví, to byl recept na chronickou infantilitu v americké politice.

(Ze závěrečné diskuse v pořadu Today rozhlasové stanice BBC Radio Four, středa 8.53 ráno.)

Kdo vyhraje osmého listopadu?

7. 11. 2012 / Lenka Procházková

čas čtení 2 minuty

Z rebelů se přes noc stali političtí poctivci, kteří se pokorně vzdali mandátu ve Sněmovně, aby nemuseli hlasovat podle svého svědomí. Zřejmě se, jako kdysi Valdštejn, poradili s hvězdopravcem, a ten jim vysvětlil, že lavírování je výnosnější než rebelování. Pokud nám vláda zůstane zachována, bude to díky třem politickým poctivcům. Pokud posléze přece jen padne, oni za to odpovědnost už mít nebudou.

Korupce by mohla být lidu i prospěšná, kdyby vedla k pádu vlády

7. 11. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 8 minut

Ba co víc, dokonce by mohla naplňovat i atribut "zodpovědnosti".

A sice v protikladu ke skutečnosti, že slovo "zodpovědnost" slouží korupčnímu jednání příliš často. Nejodpornější z variant korupčního jednání spočívá v tom, že člověk jedná proti svému niternému přesvědčení, proti svému smýšlení. Svědomí vynechme, jeho absence je evidentní.

Slovo "zodpovědnost" nahrazující absenci smysluplných argumentů, slouží korumpovaným politikům jako mimikry některým živočichům. Jako opona v divadle vytažená až před zahájením hry, kdy už je divadelní představení náležitě a se vší parádou připraveno. Nicméně o zodpovědnosti již psát nechci. Hodlám dát do placu skutečnost, že korupce by mohla být pro většinu nás i prospěšná.

Průzkum: 65 % obyvatel chce energetickou koncepci založenou na úsporách nebo zelené energii

7. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Hnutí Duha

Dvě třetiny obyvatel ČR chtějí, aby stát založil svoji energetickou politiku v prvé řadě na podpoře zateplování domů a jiných úspor nebo na využívání větrné, solární či vodní energie.

Zjistil to nový nezávislý průzkum veřejného mínění, který pro Hnutí DUHA provedla sociologická agentura Focus.

Telefon bez sluchátka

7. 11. 2012 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 4 minuty

Neměl jsem v úmyslu psát arcibiskupu Pražskému, občanu Dominikova Dukovi veřejně, leč kancelář této instituce mne k takovému činu, možná nechtěně, přiměla. Minulý týden jsem totiž panu Dukovi napsal e-mail tohoto znění:

List od bývalého funkcionáře luzy - podle vašeho chápání

Vážený občane,

pane Dominiku Duko.

Nezajímal jsem se nikdy o Vaši osobu, leč bylo mi asi souzeno, abych se, jako disident nevydržovaný penězi ze Západu, dovídal útržky z Vašeho života. Nabyl jsem z nich jistoty, že jste ve vězení od Havla nebezpečně načichl jeho pečlivě skrývanému elitářství. Sám jste se pak už v onom arestu považoval za jakéhosi lepšího, ne-li až výjimečného člověka, jako on sám. Tato osobnostní deformace, stupňující se až k pohrdání "lidem", Vás nyní přivedla ke ztrátě soudnosti. Není to příliš překvapivé, protože po celou historii většina nejvyšších kleriků Vaší církve doslova pozbyla vlády nad svým rozumem při vidině získání majetku. Čím vyššího, tím maska jejich střídmosti padala rychleji, stejně jako v současnosti Vám.

USA a Írán: na rozmezí pravdy a lži

7. 11. 2012 / Jiří Kalát

čas čtení 6 minut

Kdo z těchto dvou států lže? Kdo mluví pravdu? Kdo si hraje s veřejností a snaží se ji propracovanou propagandou strhnout na svoji stranu? Novináři v této hře mnohdy působí pouze jako loutky na provázku hrající propagační divadlo či předkládají propagandistické texty čtenářům. Někdy se podílejí neúmyslně, však mnohem častěji vše konají s úmyslem jednu stranu poškodit a druhou vyzvednout na výsluní podpory veřejnosti.

Co vede ministerstvo zdravotnictví k porušování zákonů

7. 11. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 5 minut

Někteří čtenáři -- jak je vidět z ohlasů na článek Jak se na Ministerstvu zdravotnictví porušují zákony -- se podivují nad tím, jak k takové věci mohlo dojít, jak se mohlo stát, že zrovna v tomto případě nebylo ministerstvem zdravotnictví žádosti o vydání potvrzení o specializované způsobilosti podle ustanovení § 44, odst. 1, věta šestá zákona č. 95/2004 Sb. vyhověno. Jde o poměrně starou historii, která je popsána v článcích z roku 2007 a 2008. Pokusím se v maximálním zjednodušení některé aspekty tohoto případu vysvětlit.

Deklarace o společném postupu nemocnic při uzavírání smluv se zdravotními pojišťovnami

7. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

Zástupci nemocnic sdružených v Asociaci českých a moravských nemocnic a v Asociaci krajských nemocnic se na společném zasedání dne 6. listopadu 2012 v Praze shodli na společném postupu při uzavírání smluv se zdravotními pojišťovnami a jeho zásady vyjadřují v této Deklaraci.

Společně

Odmítají

  • Zveřejněné návrhy zdravotních pojišťoven na zrušení 30 nemocnic v blízké době a blíže nespecifikovanou redukci péče poskytované v dalších 101 nemocnicích. Snahu realizovat tyto záměry prostřednictvím nových smluv o poskytování a úhradě zdravotní péče považují za nepřijatelný nátlak.
  • Celoplošnou, neřízenou a neprůhlednou restrukturalizaci nemocniční péče a optimalizaci sítě nemocnic uskutečňovanou bez zveřejnění jednoznačných pravidel a kritérií a bez garance příslušných orgánů veřejné správy.

Sir Peter Morrison, osobní tajemník premiérky Thatcherové, obviněn z pedofilie

6. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

V šokující reportáži Channel Four News ve středu večer obvinil bývalý obyvatel dětského domova ve velšském městě Wrexhamu Sira Petera Morrisona, nejvýznamnějšího poradce premiérky Margaret Thatcherové v době její vlády, že si spolu s dalšími spiklenci jezdil luxusními automobily se šoférem pro děti z dětského domova, které brutálně znásilňovali v místních hotelích.

Ministři se přeli o válku, aneb kdo je levicovým politikem

6. 11. 2012

čas čtení 10 minut

Autorem tohoto příspěvku je údajně pracovník Ministerstva zahraničí České republiky, který má prý obavy, že by přišel o zaměstnání, kdyby bylo jeho jméno zveřejněno.

Pražský Ústav mezinárodních vztahů (ÚMV) zorganizoval ve dnech 31. 10.-1. 11. 2012 velmi zajímavou mezinárodní konferenci o české zahraniční politice. Zaplněný Velký sál v Černínském paláci byl často konfrontován s významnou škálou značně rozdílných názorů, např. intelektuální reflexi dvou dekád české zahraniční politiky nabídli experti od Václava Bělohradského přes Petra Druháka a Pavla Baršu až k Romanu Jochovi. Podobně o budoucnosti eura pohovořili profesor Georg Milbradt, bývalý saský premiér, a profesor Iain Begg z London School of Economics. Paradoxně německý politik nabídl dosti euroskeptický pohled na rozdíl od relativně optimistické, ale věcné, analýzy britského ekonoma.

Zdravotní pojišťovny nutí lékaře porušovat zákon

6. 11. 2012

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva České onkologické společnosti

Praha 6. listopadu 2012

Nejsložitější a nejnákladnější onkologická léčba je v ČR soustředěna do 13 Komplexních onkologických center (KOC). "Počet pacientů vyžadujících specializovanou léčbu v centrech se každoročně se zvyšuje. Mnozí onkologicky nemocní se díky moderní léčbě uzdraví, jiní přežívají déle a další nově diagnostikovaní pacienti neustále přibývají," popsal situaci prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc., dr.h.c., předseda České onkologické společnosti.

Řecko: Před klíčovým hlasováním probíhá generální stávka, Samarasovi jde o vše

6. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Statisíce Řeků dnes zahájily ochromující osmačtyřicetihodinovou stávku, kterou protestují proti novému kolu ořezávání mezd a penzí. O těchto návrzích má vláda jednat od středy. Hlasování bude zatím největší zkouškou premiéra Antonise Samarase, který, pokud by neuspěl, neobdrží zahraniční finanční pomoc, ale současně nepřesvědčil nejmenšího koaličního partnera k veřejné podpoře škrtů.

Kalouskova cesta ČR do Řecka

6. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Pohleďme, jak na to rok po roce šli. Nejdříve (2008) zavedli šílenou "rovnou daň" (k tomu tato analýza BBC, pozn. red.), poprvé snížili firmám daň z příjmu a zavedli strop na zdravotní a sociální pojištění. Stát tak přišel o 61 miliard korun. Poté (2009) podruhé snížili daně firmám a odvody zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální pojištění, v němž byla také uplatněna řada zvláštních slev. To znamenalo další puštění žilou státní pokladně, tentokrát ve výši 71 miliard. A nakonec (2010) snížili sociální pojištění a zvýšili paušální odpočty pro živnostníky s celkovou škodou pro stát ve výši 22 miliard korun. Sečteno a podtrženo: za vlád Mirka Topolánka, Jana Fischera a Petra Nečase - a za ministrů financí Vlastimila Tlustého, Miroslava Kalouska, Oldřicha Janoty (dlouholetého hlavního účtaře všech našich financů ve vládě) a znovu Miroslava Kalouska - příšel český stát zcela zbytečně úhrnem o 154 miliard. To je základ současné neutěšené situace, našich nynějších poměrů.

Zdroj: ZDE

Otevřený dopis ČMKOS vládě ČR a ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi:

Dvousložkové zdravotní pojištění je protiústavní podvod na pacientech

7. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Vážený pane premiére,
vážení členové vlády,
vážený pane ministře zdravotnictví,

Českomoravská konfederace odborových svazů svým otevřeným dopisem vyslovuje zásadní nesouhlas s dalším pokračováním devastace zdravotnictví a s nově připravovanými reformami, které způsobí další poškozování práv pacientů v ČR.

Programátor: Hlasování v Hyde Parku lze snadno zfalšovat, dal jsem 1000 hlasů za hodinu

6. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva sdružení Koho volit

Pozn. red.: Hlasování při televizních pořadech je vždy zavádějící, protože nevychází z ověřeného sociologického vzorku obyvatelstva, je tedy "self-selecting" - hlasují jen ti, kdo mají k tématu intenzivní potřebu se vyjádřit. Seriozní televizní stanice NIKDY nepoužívají televizního hlasování pro politická témata, protože by tím vytvářely ve společnosti falešný dojem o politických preferencích.

Praha, 6. 11. 2012 -- Matematik a programátor Michal Škop ze sdružení KohoVolit.eu nedávno upozornil na podezřelé hlasování v pořadu Hyde Park s odstupujícím ministrem Jaromírem Drábkem (TOP 09). Nyní se mu podařilo velmi snadno hlasovat 1150krát během jedné hodiny a tím zcela zvrátit výsledek hlasování. A to není jediný problém pořadu Hyde Park.

Nedůstojné handrkování s Českou pojišťovnou

6. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Nemohu nereagovat na článek "Jak se Česká pojišťovna brání vypovězení zákaznické smlouvy", mám totiž zcela totožnou zkušenost s výpovědí povinného ručení, píše Martin Bureš.

Povinné ručení na svůj automobil jsem chtěl vypovědět v řádném termínu, tedy 6 týdnů před ukončením ročního cyklu. Postup ČP byl zcela totožný, otravný a nedůstojný, pojistná smlouva byla vypovězena řádně k datu ukončení smlouvy. Zcela náhodně cca týden před datem ukončení platnosti smlouvy jsem se stal účastníkem dopravní nehody, viník byl pojištěn u jiné pojišťovny.

Dopis Člověku v tísni:

"Na pomoc sociálně znevýhodněným si jenom hrajete"

6. 11. 2012

čas čtení 13 minut

Projevem paternalismu je především zcela nulové zapojení příslušníků a zástupců chudých romských komunit do plánování a realizace takzvané politiky sociální integrace a do designování jejích nástrojů. Názory, postoje a priority lidí a komunit, kteří mají být příjemci pomoci této politiky, do ní nejsou žádným způsobem zahrnuty. Projekty určené na pomoc chudým nevznikají tak, že by jejich obsah někdo konzultoval s lidmi z chudé komunity, pro něž jsou projekty určeny. Vznikají na poradě projektového týmu ve vzdálené pražské kanceláři. Od chudých romských komunit očekáváme, že se aktivně zapojí do procesu své integrace a budou na ní aktivně spolupracovat. Přitom však s nimi vůbec nemluvíme.

Míra Brož, z Občanského sdružení Konexe, vyčítá Člověku v tísni i místní správě, že se při tzv. pomoci sociálně vyloučeným absolutně nezajímají o osud a názory postižených lidí.Vnucují jim řešení, která jsou čistě formání, nepraktická a krutá.

"Odpovědnosti se nezříkám": zlatá slova. Perla mezi větami

6. 11. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 6 minut

Větu "odpovědnosti se nezříkám" lze považovat za větu univerzální. Lze ji použít v oblasti sportu, ve stavebnictví, ve strojírenství, v oblasti průmyslu jako takové. A v neposlední řadě ve finanční sféře. Můžeme ji slýchat po rozkradení financí, zejména financí veřejných, státních a dotačních. Lze ji zneužívat kdykoli se něco pokazí, po malérech všeho druhu.

Prvenství v četnosti zneužívání této věty, zneužívání před širokou veřejností, kdy tato věta neznamená nic víc než vyslovení osvědčeného klišé, náleží profesi politické. Pro našeho politika je tato perla mezi větami pouhopouhým sloganem. Lze dodat, že sloganem podtrhujícím jeho lidskou trapnost a jeho pokrytectví. Tedy ve většině případů. Za jednu z mála výjimek potvrzujících pravidlo, je možné považovat opravdové vyvození odpovědnosti z výsledku voleb. A sice když Jiří Paroubek rezignoval na funkci předsedy ČSSD. Paradoxně po volbách vítězných, kdy se ČSSD umístila na prvním místě a odsunuta do role poraženého byla nikoli počtem voličských hlasů, ale jediným hlasem svérázně nadstranického prezidenta.

Jak se na ministerstvu zdravotnictví porušují zákony

6. 11. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 11 minut

Před několika lety jsem v článcích "Ústavní pořádek v podání ministerstva zdravotnictví aneb Úřednický příkaz nad zákon" (BL 17. 5. 2007) a "Ministerstvo zdravotnictví rekordmanem v nečinnosti" (BL 22. 7. 2008) popsal případ, kdy Ministerstvo zdravotnictví ČR nezákonně odmítá lékařce vydat potvrzení o specializované způsobilosti k výkonu soukromé praxe, o které lékařka ministerstvo zdravotnictví požádala ve své žádosti o udělení specializované způsobilosti podle ustanovení § 44, odst. 1, věta šestá zákona č. 95/2004 Sb., podle něhož "Bez doplnění odborné praxe podle věty prvé až páté získávají specializovanou způsobilost ti, kteří získali osvědčení České lékařské komory k výkonu soukromé lékařské praxe a nejméně 5 z posledních 6 let nepřetržitě vykonávali zdravotnické povolání lékaře".

Británie a Německo donutí multinacionální firmy platit daně v zemích, kde podnikají

5. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Britský ministr financí George Osborne a německý ministr financí Wolfgang Schäuble společně oznámili, že podniknou mezinárodní kroky proti multinacionálním firmám, které se vyhýbají placení daní v zemích, v nichž podnikají.

K tomuto rozhodnutí dochází v okamžiku, kdy britský ministr pro podnikání Vince Cable ostře kritizoval americký kavárenský řetězec Starbucks za to, že "si bere z britské ekonomiky a nic nedává zpět." Podle zprávy Reuters z minulého měsíce neplatila firma Starbucks daně v Británii už tři roky.

DOKUMENT:

Jak se Česká pojišťovna brání vypovězení zákaznické smlouvy

5. 11. 2012

čas čtení 5 minut

Česká pojišťovna a.s.
generální ředitel Pavel Ř e h á k
Spálená 75/16
113 04 Praha 1

Vážený pane generální řediteli,

dovolte mi, abych Vás upozornil na velmi závažnou skutečnost -- protiprávní postup České pojišťovny.

Dne 23.10.2012 jsem se svojí osmdesátiletou matkou navštívil pobočku České pojišťovny v Praze 8, Sokolovská 125 za účelem ukončení pojistné smlouvy č. (....) výpovědí, kterou moje matka s Českou pojišťovnou uzavřela 16.11.1999.

Místo výpovědi byla s mojí matkou sepsána "Servisní žádost" (!) - jakýsi zápis o ..."projednání záměru pojistníka změnit/zrušit výše uvedené pojištění...".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2012

4. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

54899