Jak jsou spravovány peníze českých daňových poplatníků, když u evropských peněz to dopadlo tak hrozně?

7. 11. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Už několikrát dříve jsem do Britských listů psal o tom, že Česko nedokáže dostat z EU všechny miliardy, které se jí nabízejí. Je to zejména díky tomu, že EU stále méně věří, že s těmi penězi se v ČR zachází poctivě. Nedávno jsme mohli číst, že přijdeme o cca 12 miliard. Europoslanec Březina mluví dokonce o 50 miliardách.

Včera k těmto zprávám přibylo otřesné zjištění Účetního dvoru z Lucemburku, který funguje jako jakýsi nejvyšší kontrolní úřad Evropské unie. Podle jeho zjištění neumí či nechce naše ministerstvo financí kontrolovat využívání evropských peněz.

Přitom u evropských peněz je velká motivace všechno to hlídat, jednak aby náš stát dostal další evropské peníze, jednak evropské kontrolní instituce jsou nezávislé na našich politicích a různé podvody nepůjde jenom tak zamést pod koberec. Přesto naše ministerstvo financí dopadlo velmi špatně. Cituji z úvodu článku deníku Insider:

"Účetní dvůr se sídlem v Lucemburku obvykle ve svých zprávách nejmenuje země, které se dopustily prohřešků proti rozpočtovým pravidlům. Česko se stalo výjimkou už podruhé.

Loni lucemburští auditoři oznámili, že přes polovinu chyb při rozdělování evropských dotací má na svědomí italská, španělská a česká exekutiva. Tentokrát byla evropská veřejnost informována, že při hlídání veřejných peněz dokonale selhalo jen zdejší ministerstvo financí."

Dovedete si představit, jak jsou spravovány peníze českých daňových poplatníků, když u evropských peněz to dopadlo tak hrozně?

Brusel nechce podpořit Dobešovy projekty a ostře je sepsul ZDE

Zpráva z Lucemburku: Český stát funguje hůř než Sicílie ZDE

Příslušné stránky ze zprávy Evropského účetního dvora. V rubrice Česká republika je "Částečně splněno" či "Nesplněno". Na rozdíl od ostatních států:

0
Vytisknout
9595

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2012