Respektujte věřící

10. 11. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Pane Ladwigu!

Mám pocit, že jste si toho vzal moc najednou. Napsal jste článek, nesouhlasící s církevními restitucemi, a kromě toho jste se ještě pustil do religionistiky. Stejně jako vy si nemyslím, že "organizace, která si myslí, že bible může být v 21. století základem víry" by měla dostat jedinou korunu. Zároveň si ale (stejně jako další odpůrci restitucí z řad přispěvatelů BL - křesťanů, jako jsou Boris Cvek nebo Jan Paul) myslím, že bible vnímaná otevřenou hlavou může být ve 21. století základem víry (mimochodem, tradičním základem římskokatolické víry není bible, ale zinstitucionalizovaná tradice - což byste jako obyvatel protestantského severního Německa mohl vědět). Měl jsem za to, že v demokracii (i když už jí máme jen formální zbytek) mají stejně jako vyznavači koránu, véd, upanišád či Ta-te tingu i vyznavači bible právo na respekt.

Rétorika, kterou jste zvolil, ubírá (alespoň v českém prostředí) Vašemu článku na síle - protože připomíná protináboženské propagandistické agitky, které jsme (tedy naši prarodiče, rodiče a posléze my sami) od 40. do 80. let čítali v Rudém právu a které lze dodnes číst v Haló novinách.

Váš Tomáš Koloc, biblický nefanatik, začínající svůj den hinduistickou mantrou na upevnění rovnováhy solaru plexu

P.S. Musím napsat své novopečené přítekyni, religionistce Margarethe Randow-Tesch, která do němčiny přeložila americkou knihu Kurz zázraků (která pohlíží na bibli z pohledu psychoanalýzy a na jejímž českém překladu jsem pracoval), že ji v jejím domovském Hamburku čeká ještě spousta práce.

0
Vytisknout
7601

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2012