Wall Street: "Volební výsledky v USA zvýšily pravděpodobnost, že USA spadnou z fiskálního útesu"

12. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Volby v USA minulý týden dopadly do značné míry podle očekávání. Prezident obhájil svou funkci, demokraté obhájili většinu v Senátu a republikáni kontrolují Sněmovnu reprezentantů. Jediným překvapením je brutálně negativní reakce Wall Street.

Ed Mills ze společnosti FBR Capital Markets se domnívá, že volby snížily šanci na dosažení dohody ohledně státního rozpočtu pro rok 2013, tj. zvýšily riziko zavedení automatických rozpočtových škrtů za účelem snížení deficitu - pro což se v USA vžil název "pád z fiskálního útesu". Tohle podle něj zčásti vysvětluje negativní reakci obchodníků.

Podle Millse se teď obě strany sporu budou cítit posíleny a zakopou se na svých pozicích. Demokraté poukážou na úspěch Baracka Obamy a budou ho označovat za důkaz podpory jeho programu zvyšování daní pro bohaté. Naopak republikáni mají údaje z průzkumu u východů z volebních místností, které ukazují, že 63% dotázaných zvyšování daní odmítá.

Mills je přesvědčen, že nejpravděpodobnějším výsledkem bude bolestný proces řešení problémů, ve kterém všechny strany ukážou svou neústupnost a nakonec budou uraženi voliči všech politických orientací. V prvním kroku budou zavedeny škrty a ekonomika spadne do recese. Ve druhém si všichni uvědomí, co strašného se stalo. Ve třetím vláda předloží řešení v podobě zvýšení daní pro bohaté.

To by umožnilo republikánům nehlasovat pro zvýšení daní, demokratům, aby vypadali zásadově, a obě strany mohou vydávat výsledek za vítězství, ačkoliv tím utrpí ekonomika minimálně v prvním pololetí.

Experti upozorňují, že pád americké ekonomiky do recese by se výrazně podepsal i na stavu globální ekonomiky, která už trpí evropskou krizí a zpomalením růstu v Asii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6996

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2012