Starbucks neplatí daně? OK, uděláme z jeho kaváren jesle ...

12. 11. 2012 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Velmi radikální a zároveň invenční plán ohlásilo britské občanské hnutí UK Uncut v reakci na to, že se bude muset vedení společnosti Starbucks zodpovídat před rozpočtovým výborem dolní komory britského parlamentu, proč v Británii neplatí za poslední tři roky žádné daně příjmu, když se manažeři v americké centrále chlubí svými zisky z britského trhu. Aktivisté mají v plánu změnit desítky kaváren na jesle a útulky. Hnutí má na facebooku už více než 41 000 příznivců.

Starbucks nebude jediná společnost, která se bude před rozpočtovým výborem zodpovídat z nekalých praktik v krácení daní. Mezi další patří Google nebo Amazon, které čilí kritice, že kvůli nižším daňovým sazbám daní své evropské transakce v Irsku, respektive v Lucembursku.

Kontroverze ohledně (ne)placení daní už se podle marketingového průzkumu serveru YouGov projevuje ztrátami kavárenského řetězce. Na adresu společnosti se vyjadřují i politici. Po zasedání výboru minulý týden, na němž byli úředníci z vládního úřadu pro výběr daní obviněni z náklonnosti k velkému businessu, prohlásil konzervativní poslanec Richard Bacon na adresu úpravy podmínek pro Starbucks, že "tohle nevoní jako káva, tohle smrdí".

Iniciativa UK Uncut deklarovala, že s akcí začne v sobotu 8. 12. Akce má navázat na pravidelnou podzimní finanční zprávu britského ministra financí Georga Osborna. Hnutí chce zdůraznit vazbu mezi vládními škrty, zejména těch, které se týkají žen, a daňových úniků velkého businessu. Sarah Greenová, aktivistka UK Uncut, říká, že dotace centrům pro uprchlíky nebo pro oběti znásilnění jsou kráceny, zatímco se velké firmy vyhýbají spravedlivým daňovým odvodům. Úřad pro výběr daní přitom odhaduje, že podobným způsobem přišel britský veřejný rozpočet o 32 miliard liber. Greenová říká, že stát by mohl velmi jednoduše získat miliardy, kdyby rázně zakročil proti daňovým únikům, místo toho ale staví ženy do pozice, kdy si musejí volit mezi prací a rodičovstvím a vystavuje je tak riziku zneužívání.

Hnutí si vysloužilo pozornost už svou předchozí akcí, kdy jeho členky a členové obsadily prodejny Vodafone, Topshop a Fortnum&Mason. Svou pozornost vůči řetězci Starbucks obrátily minulý měsíc po investigativní reportáži Revers, která odhalila, že Starbucks zaplatil v Británii na daních z příjmu za 14 let své působnosti 8,6 milionu liber, ačkoliv tržby dosáhly 3 miliard.

Více ZDE.

0
Vytisknout
11505

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2012