Demonstrace za vysoké školy: 17. listopadu

15. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Server IDnes je orgiasticky posedlý skutečností, že v jižních Čechách demonstruje skupina studentů a občanů proti jmenování "komunistky" do státní správy, poté, co tam KSČM byla jedním z vítězů krajských voleb. Aktivisté komicky demonstrují proti výsledkům voleb, k nimž se neobtěžovali jít a volit strany či osoby, které podporují. O daleko závažnějších a dlouhodobějších iniciativách, propojených s mezinárodním úsilím proti ničení vysokých škol, však zdá se IDnes neinformuje (poz. red.):

Iniciativa Za svobodné vysoké školy se připojuje k demonstraci 17. listopadu 2012 "Demokracie vypadá jinak" na Václavském náměstí. Důvodem je akutní bezútěšná situace ve financování vysokého školství, která v tomto ohledu řadí ČR mezi nejhůře postavené evropské země. Mechanismus školného/zápisného tuto situaci v žádném případě neřeší, jen nedostatečně nahrazuje dlouhodobý pokles prostředků ze státního rozpočtu. Tato vláda není schopna situaci řešit, pouze chce přenést část finančního zatížení přímo na studenty a zbavit se tak dílu své odpovědnosti.

14. 11. 2012 v 18:30 se konala na Pedagogické fakultě UK debata s místopředsedou RVŠ prof. Jiřím Zlatuškou a s prorektorem UK prof. Stanislavem Štechem. Tématem bylo "Vysokoškolské vzdělávání v situaci ekonomické krize".

16. 11. 2012 v 17:00 se na Filozofické fakultě UK uskuteční diskuze s tiskovým mluvčím studentské odborové asociace CLASSE Jérémiem Bédard-Wienem. Zaměří se především na zkušenosti québeckých studentů, kteří dokázali nejen úspěšně čelit vůli tamější vlády prosadit navýšení školného, ale i přetavit cílený odpor v celospolečenské sociální hnutí.

Demonstrace je spojena s datem 17. listopadu, které je Mezinárodním dnem studenstva. Při té příležitosti vystoupí jako jeden z řečníků právě kanadský student Jérémie Bédard-Wien. Před zahájením demonstrace budou na Václavském náměstí petiční a debatní stany, mezi nimi i stan iniciativy ZSVŠ. Na něm vystoupí např. předseda školských odborů (ČMOS PŠ) František Dobšík.

0
Vytisknout
9745

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2012