Existence Amnesty International je "ohrožena"

14. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Členové odborového svazu Unite v londýnském ústředí mezinárodní organizace na obranu lidských práv Amnesty International požadují, aby rezignovali vedoucí představitelé AI. Zdůrazňují, že šéfové londýnského ústředí "ztratili zrak" a "Amnesty International hrozí zánik".

Jejich prohlášení následuje poté, co v úterý v poledne zaměstnanci londýnského ústředí AI vyjádřili vedení organizace hlasováním nedůvěru. Šéfové organizace reagivali tvrzením, že prohlášení odborového svazu není "férovým ani přesným popisem situace".

Členové odborů se vyjádřili, že už nejsou přesvědčeni, že generální tajemník AI Salil Shetty a jeho manažerský tým jsou schopni nadále vést Amnesty International.

Susan Lee, programová ředitelka AI, vydala prohlášení zaměstnancům, v němž uvádí, že je "šokována a zdeprimována tím, jak vysoký management nedokáže jednat se zaměstnanci férově a s respektem". Amnesty International uvedla, že "velmi lituje, že se Susan Lee rozhodla rezignovat na svou funkci".

Její rezignace je další kapitolou v rámci velmi ostrého sporu v Amnesty International. AI podstupuje v současnosti "zásadní restrukturalizaci" a její zaměstnanci mají být víceméně rozptýleni z Londýna do regionálních center.

Zaměstnanci Amnesty International uspořádali celou sérii stávek. Členové odborů poukazují na to, že změny ve struktuře organziace nejen ohrozí funkčnost AI, ale poukazují také na to, že vedení organizace porušilo příslib, že nikoho nebude z práce vyhazovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8793

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2012